ГоловнаСвіт

У Монголії двоє людей померли від бубонної чуми, з'ївши бабака

У провінції Баян-Улгій оголосили карантин.

У Монголії двоє людей померли від бубонної чуми, з'ївши бабака
Фото: siberiantimes.com

У Монголії від бубонної чуми померли дві людини.

За даними Siberian Times, у провінції Баян-Улгій на заході Монголії 38-річний чоловік полював на бабаків. Він і його дружина з'їли м'ясо тварини, яка, ймовірно, була переносником бубонної чуми.

Четверо їхніх дітей залишилися сиротами.

У прямому або непрямому контакті з померлими були 158 осіб. Усі вони перебувають під наглядом.

Влада провінції Баян-Улгій оголосила карантин, який триватиме з 30 квітня по 6 травня. Про інших заражених наразі не повідомляється.

Збудником чуми є бактерія Yersinia pestis - зоонозні бактерії, зазвичай присутні в організмі дрібних ссавців і  бліх, що живуть на них.

Існують дві основні клінічні форми чумної інфекції: бубонна і легенева. Найпоширенішою формою є бубонна чума, яка характеризується наявністю болючих запалених лімфатичних вузлів, або "бубонів". Коефіцієнт летальності бубонної чуми сягає 30-60%, а легенева чума без лікування завжди призводить до летального висліду.

У минулому чума спричиняла масштабні пандемії з високим рівнем смертності. У 14-му столітті чума була відома під назвою "Чорна смерть" і забрала життя приблизно 50 мільйонів чоловік у Європі. Сьогодні чума легко піддається лікуванню антибіотиками, а профілактика інфекції не є особливо складною за умови дотримання стандартних заходів.

За даними Всесвітньої організації охорони здоров'я, у 2010-2015 роках в усьому світі було зареєстровано 3248 випадків захворювання на чуму, зокрема 584 випадки смерті.    

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram