ГоловнаСвіт

ЄС звинуватив Москву в розпалюванні конфлікту на сході України через паспортизацію ОРДЛО

Указ Путіна є "черговою атакою на суверенітет України".

ЄС звинуватив Москву в розпалюванні конфлікту на сході України через паспортизацію ОРДЛО
Указ о паспортизации ОРДЛО является "очередной атакой на суверенитет Украины".
Фото: oadam.livejournal.com

Європейський Союз звинуватив владу Росії в розпалюванні конфлікту на сході України через рішення про видачу російських паспортів жителям окупованих частин Луганської та Донецької областей.

Про це повідомляє Deutsche Welle з посиланням на заяву представника зовнішньополітичної служби ЄС Майю Косьянчич.

Відзначається, що указ президента РФ Володимира Путіна є "черговою атакою на суверенітет України".

У заяві сказано, що указ був опублікований через кілька днів після другого туру виборів президента України, що свідчить про намір РФ і далі дестабілізувати Україну і загострювати конфлікт.

"Надаючи російські паспорти жителям регіонів, що перебувають під контролем сепаратистів, Москва продовжує розширювати свій вплив на Донбасі", - підкреслила Косьянчич.

Вона закликала всі сторони конфлікту виконати зобов'язання згідно із Мінськими угодами і підкреслила, що Євросоюз, як і раніше, повністю підтримує незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України.

Нагадаємо, 24 квітня Путін підписав указ, що спрощує отримання російського громадянства для українців, що живуть на окупованій території Донецької та Луганської областей. В указі, розміщеному на сайті Кремля, зазначено, що право на спрощене отримання російського громадянства надається з "метою захисту прав і свобод людини і громадянина" особам, які постійно проживають на території "ДНР" і "ЛНР". Сам Путін назвав видачу паспортів питанням "суто гуманітарного характеру".

Чинний президент України Петро Порошенко закликав міжнародну спільноту посилити санкції проти РФ. Він назвав незаконну видачу паспортів РФ згідно із так званим "південноосетинським і придністровським сценарієм" спробою виправдати і легітимізувати військову присутність Росії на окупованій території Донбасу.

У команді шоумена Володимира Зеленського, який здобув перемогу на виборах президента України, заявили, що Москва указом про видачу паспортів РФ жителям Донбасу "визнала свою відповідальність як держави-агресора".

У зв'язку з рішенням РФ про паспортизацію ОРДЛО Радбез ООН скликає екстрене засідання.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram