ГоловнаСвіт

Колишній глава Служби зовнішньої розвідки заперечує привласнення службової квартири після свого звільнення

У службовій квартирі його тільки прописали, щоб приховати реальне місце проживання.

Колишній глава Служби зовнішньої розвідки заперечує привласнення службової квартири після свого звільнення
Фото: Макс Требухов

Колишній глава Служби зовнішньої розвідки (СЗР) України Єгор Божок заперечує, що після свого звільнення зі служби залишив за собою службову квартиру.

Про це він сказав в інтерв'ю LB.ua.

"Ситуація з квартирою дуже проста... Відразу після мого призначення підрозділ внутрішньої безпеки СЗР запобіг нападу на квартиру, де я жив. Для цього за наполяганням оперативників внутрішньої безпеки була розроблена операція з легендування мого реального місця проживання. Одним з елементів якого була прописка мене за іншою адресою. Коли вибирали місце, то було два варіанти: використовувати для цього одну з квартир, придбаних СЗР для своїх співробітників (а це означало б заблокувати її отримання тими, хто її так довго чекав), або використовувати протокольне приміщення, яке належало службі років 15. Вибрали другий варіант. Ось власне і пояснення, чому службове приміщення СЗР України асоціювалося з її колишнім керівником Єгором Божком", - сказав він.

За словами Божка, незважаючи на те, що підрозділ внутрішньої безпеки (СБ) відразу після призначення на посаду голови СЗРУ порушив питання про необхідність фізичної охорони керівника і членів його сім'ї, за законом державна охорона надається президенту, прем'єр-міністру, голові ВР України, міністру закордонних справ, "але точно не голові СЗРУ і я не зважився просити про охорону президента".

Відповідаючи на запитання, чи жив він у цій квартирі фізично, Божок запевнив, що був у ній "один або два рази, зараз вже точно не пам'ятаю". "Але після звільнення з СЗР мене відразу виписали з цієї квартири, жодного стосунку до неї не маю. Тож вона належала і належить державі в особі СЗР України", - сказав він.

Появу цієї дезінформації Божок пояснює його активною діяльністю з протидії РФ і реформування СЗРУ. "Я не думаю, я знаю (хто поширив неправдиву інформацію - авт). Але я наразі не вважаю за потрібне говорити про це вголос", - сказав дипломат.

Він також переконаний, що застосування технології "чорного піару" було спрямоване не такк проти нього, як проти одного з кандидатів у президенти, який і призначає голів СЗР. "А працює це дуже просто: щоб навісити ярлик людини, яка їла рибу, досить просто доторкнутися до неї руками, вимазаними в рибі", - сказав він.

Раніше ЗМІ з посиланням на анонімні джерела повідомляли, що Єгор Божок під час звільнення з СЗР викупив службову квартиру в центрі міста за 1 тис. грн.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram