ГоловнаСвіт

Палата представників Конгресу США подала до суду на Трампа через режим НС

Конгресмени вважають, що Трамп узурпував законодавчу владу, щоб побудувати стіну на кордоні з Мексикою.

Палата представників Конгресу США подала до суду на Трампа через режим НС
Президент США Дональд Дж. Трамп (в центре), вице-президентом Майком Пенсом (справа от него) и республиканцами Сената общается со
Фото: EPA/UPG

Палата представників Конгресу США подала позов до суду округу Колумбія проти введення Дональдом Трампом режиму надзвичайної ситуації в країні, до якого він вдався, щоб отримати в обхід Конгресу фінансування на будівництво стіни на кордоні з Мексикою. Про це в п'ятницю, 5 квітня, повідомляється на сайті спікера нижньої палати Конгресу США Ненсі Пелосі.

"Адміністрація (Трампа. - ред.) знехтувала засадничим принципом поділу влади і узурпувала законодавчу владу, якою відповідно до конституції наділений Конгрес", - йдеться в тексті позову.

Того ж дня 20 штатів США подали в суд Каліфорнії спільне клопотання з вимогою накласти попередню судову заборону на використання Трампом коштів для зведення прикордонної стіни доти, поки не буде розглянуто їх колективний позов, повідомляє DW.

Йдеться про позов коаліції американських штатів від 19 лютого, в якому теж міститься скарга на рішення президента ввести режим НС для фінансування стіни.

Нагадаємо, 21 грудня 2018 Конгрес США не затвердив проект бюджету на наступний фінансовий рік через розбіжності з Трампом, який вимагав виділити 5,7 млрд доларів на зведення стіни вздовж кордону з Мексикою.

Конгресмени погодилися виділити на ці цілі лише 1,4 млрд. Ця суперечка призвела до найдовшого "шатдауну" в історії США - припинення роботи низки федеральних установ через відсутність фінансування. "Шатдаун" тривав 35 днів до 25 січня.

Після того як конгресмени в черговий раз не погодилися з вимогами Трампа, 15 лютого він підписав указ про введення в США режиму надзвичайної ситуації.

У березні стало відомо, що завдяки режиму НС президент США має намір отримати вже понад 8 млрд доларів для будівництва стіни.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram