ГоловнаСвіт

У петербурзькій Військово-космічній академії від вибуху постраждали чотири людини (оновлено)

Слідство вважає, що вибух був спробою масового вбивства.

У петербурзькій Військово-космічній академії від вибуху постраждали чотири людини (оновлено)

У Військово-космічній академії в Санкт-Петербурзі стався вибух, у результаті якого постраждали чотири людини, двоє з них госпіталізовані, повідомляє телеканал "Дождь".

Під час вибуху обвалилися сходи з другого на третій поверх, у будівлі проводиться евакуація.

У Міноборони заявили про трьох постраждалих. Вибух стався під час занять в одному з корпусів академії. Співрозмовник агентства припустив, що в будівлі міг здетонувати боєприпас.

Джерело ТАСС в екстрених службах заявило, що пріоритетною причиною вибуху вважають необережне поводження з боєприпасами. Вибух стався через кілька хвилин після того, як у будівлі оголосили евакуацію. Зараз на місці перебувають співробітники ФСБ.

Видання 78.ru з посиланням на джерело в екстрених службах пише, що в академії вибухнула міна, коли її намагалися перенести.

В академії імені Можайського готують фахівців космічних військ, військ ППО-ПРО й інших силових відомств.

Оновлення 21:57. За попередніми даними, вибух в академії ім. А. Ф. Можайського стався при спробі нейтралізувати знайдену бомбу, повідомляє газета "Коммерсантъ" з посиланням на власні джерела.

Найбільш важкі травми з чотирьох постраждалих офіцерів отримав полковник Ріфат Закіров, раніше командував інженерно-саперним батальйоном, а потім викладав в академії. Слідство вважає, що вибух був спробою масового вбивства.

За даними джерел, під одними з сходів в будівлі Академії мистецтв був виявлений пакет, оглядаючи який курсанти припустили, що в ньому міститься вибуховий пристрій. Курсанти покликали викладачів, серед яких був полковник Закіров. За однією з версій, саме він вирішив накрити знахідку бронежилетом, щоб мінімізувати можливі наслідки в разі вибуху. Проте бомба спрацювала. Причому вибух виявився такої потужності, що обвалилися сходи.

В результаті вибуху поранення різного ступеня тяжкості отримали полковники Ріфат Закіров і Микола Курдай, майор Андрій Тонишев і старший лейтенант Валентина Головачова, що працювали в академії.

На місце НП виїхали представники всіх оперативних служб міста. Оглянувши залишки бомби, фахівці дійшли  висновку, що це був безоболонковий пристрій, за проектною потужністю еквівалентний 500-600 г тротилу. Його конструкцію ще належить встановити експертам-вибухотехнікам ФСБ.

За фактом події порушено кримінальну справу за ч. 3 ст. 30 і ч. 2 ст. 105 КК (замах на вбивство двох і більше осіб).

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram