ГоловнаСвіт

CIT: у Сирії з'явилася приватна військова компанія, заснована в Україні (оновлено)

ПВК "Вега" тренує проасадівське угруповання "Ліва аль-Кудс".

CIT: у Сирії з'явилася приватна військова компанія, заснована в Україні (оновлено)
Фото: t.me/Oleg_Blokhin

У Сирії з'явилася приватна військова компанія, заснована в Україні. Вона діє в інтересах сил сирійського президента Башара Асада, але, на відміну від російської "ПВК Вагнера", займається не фронтовими операціями, а навчанням місцевих сил і охороною різних об'єктів.

Про це йдеться в публікації Conflict Intelligence Team.

Йдеться про ПВК "Вега" (вона ж Vegacy Strategic Services), яку заснували українці Анатолій Смолін та Андрій Кебкал. Пізніше вони розійшлися, "Вега" перебазувалася в Росію і зараз працює в Сирії.

Смолін тепер представляється не тільки як засновник кіпрської Vegacy Strategic Services Ltd., а й як директор російського ТОВ "Легат" (він же "Корпус безпеки Legat"). Це російське відділення "Веги", яке займається, зокрема, "медіацією та врегулюванням конфліктів, навчанням урядових підрозділів і державних силових структур і створенням систем безпеки в зонах і регіонах підвищеного ризику".

"Вега" почала працювати в Сирії щонайпізніше влітку 2018 року. Судячи з фото- і відеоматеріалів у соціальних мережах, російськомовні інструктори "Веги" тренують проасадівське угруповання палестинської діаспори "Ліва аль-Кудс".

За даними ліванського інтернет-видання Al-Modon, угруповання "Ліва аль-Кудс" користується значною російською підтримкою. У 2019 у неї з'явилися сотні нових рекрутів, навчання яких проводилося на північ від міста Алеппо. Видання стверджує, що "Ліва аль-Кудс" навіть бере участь на боці Росії в конфлікті проросійських і проіранських угруповань усередині проасадівської коаліції.

З огляду на тісний зв'язок їх підопічних з "Ліва аль-Кудс" з російським контингентом у Сирії, CIT передбачає, що "Вега" працює щонайменше з відома російського командування. При цьому питання, хто саме фінансує діяльність цієї ПВК у Сирії, залишається відкритим.

Оновлення. Служба безпеки України прокоментувала журналістське розслідування, попросивши не називати ПВК українською.

"Згадані в журналістському матеріалі громадяни Смолін А.А. і [його співробітник] Джинікашвілі Д.В. залишили Україну до 2014 року і тривалий час активно співпрацюють із російською військовою розвідкою", - йдеться в заяві СБУ.

СБУ підкреслює, що функціонування будь-яких приватних військових компаній не передбачене законодавством України.

"ТОВ «ВЕГА СТРАТЕДЖИК СЕРВИСЕС» було дійсно зареєстроване в Миколаєві 2011 року громадянином України Смоліним, але не має ніякого стосунку до "приватних військових компаній". Сфера діяльності зазначеного ТОВ пов'язана з роботою приватних охоронних фірм і супутніх послуг", - заявила СБУ. У 2013 році компанія фактично припинила свою роботу в Україні після виїзду Смоліна в Росію.

У той самий час наявна в СБУ інформація свідчить, що її московська філія на чолі з громадянином України Джинікашвілі на початку 2014-го активно використовувалася співробітниками спецслужб Росії як прикриття для вербування російських найманців для участі в бойових діях в Україні.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram