ГоловнаСвіт

Близько мільйона британців вийшли на марш за повторний референдум щодо "Брекзиту"

Демонстрація проти виходу Британії з ЄС стала однією з наймасовіших за минулі роки.

Сотні тисяч противників "Брекзиту" з'їхалися у суботу, 23 березня, з усієї країни до столиці Великобританії - Лондона, щоб взяти участь у демонстрації з вимогою повторного референдуму.

Марш протесту розпочався у Гайд-парку у центрі столиці, повідомляє DW.

Звідси багатотисячний натовп, який ніс жовті транспаранти з гаслом "Put it to the People" ("Лишіть це народу"), рушив у бік урядового кварталу у Вестмінстері.

Фото: EPA/UPG

Фото: EPA/UPG

Ця демонстрація стала однією з найбільших у Лондоні за останні роки. За словами організаторів, у ній взяли участь близько 1 млн протестувальників. У жовтні 2018 року у мітингах з аналогічними вимогами брали участь близько 700 тисяч осіб.

Прибічники кампанії під назвою "People's Vote" ("Народне голосування") хочуть домогтися проведення повторного референдуму з питання "Брекзиту" і, таким чином, запобігти виходу Сполученого Королівства зі складу ЄС.

Фото: EPA/UPG

Фото: EPA/UPG

Фото: EPA/UPG

Сьогоднішню акцію підтримали представники найрізноманітніших політичних партій, у тому числі глава уряду Шотландії Нікола Стерджен і лідер ліберальних демократів Вінс Кейбл. А заступник голови Лейбористської партії Том Вотсон заявив, що вважає повторний референдум "єдиним виходом з глухого кута "Брекзиту".

При цьому ані глава британських лейбористів Джеремі Корбін, ані лідер лівого крила Лейбористської партії Джон Макдоннел на демонстрацію не прийшли.

Фото: EPA/UPG

Напередодні мітингу мер Лондона Садик Хан, який також представляє опозиційну партію лейбористів, назвав "Брекзит" "повним і безбожним хаосом" і заявив, що "пройде маршем у лавах людей з усіх куточків країни з вимогою, щоб останнє слово про "Брекзит" міг сказати британський народ".

Фото: EPA/UPG

Фото: EPA/UPG

Раніше повідомляли, що на ранок суботи на сайті британського парламенту петиція за скасування "Брекзиту" набрала понад 4 млн голосів за необхідних 100 тисяч.

14 березня британський парламент відмовився від другого референдуму про Brexit.

Нагадаємо, раніше прем'єр-міністр Тереза Мей заявила, що Великобританія направила ЄС офіційний запит про відтермінування виходу країни зі спільноти до 30 червня. У листі вона також заявила про намір висунути нові пропозиції щодо захисту внутрішнього ринку Британії на тлі виходу з ЄС.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram