ГоловнаСвіт

Білий дім оголосив про остаточний розгром ІДІЛ у Сирії

Представники коаліції відразу спростували це твердження.

Білий дім оголосив про остаточний розгром ІДІЛ у Сирії
Фото: EPA/UPG

Президент Сполучених Штатів Дональд Трамп 22 березня оголосив про остаточний розгром самопроголошеного халіфату "Ісламська держава" в Сирії. Він заявив, що терористичне угруповання "на сто відсотків знищено". Сили коаліції, підтримуваної США, відразу спростували це твердження, передає Голос Америки.

Трамп сказав про перемогу над терористами відразу після наради з виконувачем обов'язків міністра оборони США Патріком Шенаханом, яка пройшла на борту президентського літака, що прямував до Флориди. Трамп продемонстрував журналістам карту Сирії, повністю звільненої від ісламістів.

Прес-секретар Білого дому Сара Сандерс підтвердила, що "халіфат у Сирії ліквідовано".

Останній оплот ісламістів, невеликий клаптик землі поряд з іракським кордоном в містечку Багуз, швидше за все, перейшов під контроль сил коаліції в ніч з 21 на 22 березня. Це сталося після того, як коаліція провела нову серію авіанальотів на Багуз, де окопалися залишки бойовиків "Ісламської держави".

Втім майже відразу ж після заяви Трампа, Мустафа Балі, прес-секретар Сирійських демократичних сил (СДС), в інтерв'ю Курдській службі "Голосу Америки" спростував ці слова. Балі повідомив, що СДС досі бореться з терористами в районі Багуза. Крім того, сьогодні в цьому районі були завдані нові авіаудари.

Вдень у п'ятницю інші представники СДС також попередили, що боротьба з ІДІЛ досі триває. Бойовики, точну кількість яких встановити неможливо, чинять опір силам коаліції.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram