ГоловнаСвіт

У Словаччині пройшов перший тур президентських виборів

Більш як 40% голосів отримала антикорупційна активістка Зузана Чапутова.

У Словаччині пройшов перший тур президентських виборів
Зузана Чапутова
Фото: EPA\UPG

До другого туру президентських виборів у Словакії вийшли адвокат і антикорупційна активістка Зузана Чапутова, яка обійшла всіх опонентів, зокрема, найближчого суперника і кандидата від влади - віце-президента Єврокомісії Мароша Шефчовича. Про це з посиланням на словацьке видання Aktuality.sk пише Європравда.

Чапутова в першому турі отримала підтримку 40,57% голосів виборців, Марош Шефчович - 18,66%. І Чапутова, і Шевчович, вважаються дружніми до України політиками.

Дві наступні позиції зайняли кандидати з відверто проросійськими поглядами. За Штефана Гарабіна проголосували 14,35% виборців, за ультраправого Маріанна Котлебу - 10,39%.

Підтримка Чапутової почала зростати під час масових акцій протесту, викликаних вбивством журналіста-розслідувача Яна Куцяка, який писав про корупцію у владі.

У Чапутової мало політичного досвіду, завдяки цьому, зокрема, вона привернула голоси виборців, розчарованих корумпованою владою. Вважалося, що Чапутова мала невеликі шанси перемогти вже в першому турі. Якщо вона переможе, то стане першою жінкою-президентом в Словаччині.

Кандидатуру Чапутової підтримав чинний президент Словаччини Андрій Кіска, який вирішив не висуватися на другий термін.

Явка в першому турі виборів становила 48,74%. Другий тур президентських виборів відбудеться 30 березня.

Президент в Словаччині - в основному церемоніальна посада, але він має обмежені права ветувати прийняті парламентом закони, призначати прем'єр-міністра і суддів Конституційного суду.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram