ГоловнаСвіт

Країни Заходу не рекомендували Києву починати захист Криму військовими методами, - екс-голова МЗС України

Щоб не спровокувати повномасштабну військову агресію проти України.

Країни Заходу не рекомендували Києву починати захист Криму військовими методами, - екс-голова МЗС України
Андрій Дещиця
Фото: Facebook/Андрій Дещиця

Міжнародні партнери України не рекомендували українській владі вводити воєнний стан у 2014 році для захисту Криму - щоб не загострювати ситуацію, тому що це могло спонукати Росію до повномасштабної військової агресії.

Про це в інтерв'ю LB.ua розповів колишній міністр закордонних справ України Андрій Дещиця.

«Усі наші партнери радили однаково: спокійно, обережно, не провокуйте їх, тому що Росія тільки й чекає на те, щоб Україна довела до появи якихось жертв, кровопролиття - щоб мати підстави для відкритого введення військ для захисту російського військового контингенту, який легально перебував у Криму відповідно до угоди про базування російського ЧФ», - розповів Дещиця.

Він додав, що в усіх повідомленнях, які надсилали до Києва посольства України за кордоном, також була пропозиція західних країн утриматися від загострення ситуації в Криму.

«Один з аргументів: Росія чекає на провокацію, схожу на ту, що виникла в Грузії 2008 року - щоб звинуватити Україну в убивстві російських військовослужбовців, якби так сталося, які легально перебувають на території України», - сказав екс-голова МЗС.

Друга причина - західні партнери не були готові надати військову допомогу.

І по-третє, тоді (28 лютого) західні партнери тільки працювали над виробленням позиції щодо Росії, розробкою лінії поведінки, форм дипломатичного тиску.

«При цьому неодноразово висловлювалося занепокоєння ситуацією, а насправді можна навіть сказати, що була певна розгубленість, що робити. Основна теза на зустрічах була приблизно така - давайте подумаємо, як ми можемо вплинути на Росію, щоб її зупинити. Але як далеко вони були готові йти проти Росії, ніхто нічого конкретно не говорив», - розповів Дещиця.

Докладно читайте в інтерв'ю "Початок російської військової операції в Криму був неочікуваним для нас і для наших західних партнерів".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram