ГоловнаСвіт

У Сирії загинув російський сержант, який у 2015 служив на українсько-російському кордоні

Міністерство оборони Росії поки нічого не сповістило про це.

У Сирії 31 січня "при виконанні бойового завдання" загинув російський військовослужбовець-контрактник, 24-річний житель міста Тихорецьк Краснодарського краю Максим Плетньов, повідомляє російська служба Радіо Свобода.

Той факт, що він загинув на Близькому Сході, підтвердив заступник голови Тіхорецкого району Сергій Захаров. Журналісти з'ясували, що Плетньов також служив на кордоні Росії і України в розпал російсько-українського конфлікту на Донбасі.

Фото: ВКонтакте

Про смерть Плетньова ще 5 лютого повідомили місцеві видання, проте в статті не згадується Сирія як місце загибелі Плетньова. Журналіст Олег Риженко, який оприлюднив інформацію про загибель земляка, заявив, що вона підтверджена військовим комісаром Тихорєцька і Тихорєцького району. За словами журналіста, комісар в бесіді з ним висловив здивування тим, що про загибель Максима Плетньова досі офіційно не повідомило Міністерство оборони Росії.

Риженко також повідомив Радіо Свобода, що похорон Максима Плетньова відбулися днями в Тихорєцьку. За версією сайту загиблі.рф, що публікує інформацію про росіян, загиблих у військових конфліктах, Плетньова поховали 4 лютого на Тихорєцькому кладовищі. За даними "Тихорєцьких вістей", на похорон прибуло командування бригади, де він служив, і бойові соратники військовослужбовця.

Заступник глави Тихорєцького району Сергій Захаров підтвердив Коммерсанту, що Плетньов загинув у Сирії, додавши, що він помер "як герой".

Журналісти Бі-Бі-Сі з'ясували, що Плетньов служив на кордоні Росії і України в розпал російсько-українського конфлікту на Донбасі. У пабліку "Армія - чоловіче співтовариство №1" в соціальній мережі "ВКонтакте" Плетньов писав у 2015 році, описуючи свій найвеселіший випадок за час служби: "Це коли ми стріляли по безпілотнику, який прилетів з боку України, а коли він полетів в сторону України, по ньому стали стріляти вони".

За офіційними даними Міноборони РФ, під час військової операції в Сирії з 30 вересня 2015 року в результаті бойових дій загинули трохи більше ніж 40 російських військовослужбовців. Ще 50 осіб належать до небойових втрат, в їх числі - загиблі в результаті декількох аварій російських військових літаків і вертольотів. У той же час в це число не входять втрати серед російських найманців, в тому числі з "ПВК Вагнера", про які не раз повідомляли незалежні засоби масової інформації. Якщо смерть Максима Плетньова в Сирії буде підтверджена військовим відомством, він стане першим російським військовим в списках жертв сирійської війни 2019 року.

Володимир Путін кілька разів заявляв про виведення основного угруповання російських військ з Сирії. Остання така заява датується червнем 2018 року, коли російський президент сказав, що територію Сирії "за останній час" покинули понад тисячу російських військовослужбовців, 13 військових літаків і 14 вертольотів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram