ГоловнаСвіт

У Росії відновили розслідування загибелі групи Дятлова

Мета перевірки - "із 75 версій залишити одну, справжню".

У Росії відновили розслідування загибелі групи Дятлова
Палатка группы Дятлова, частично раскопанная от снега
Фото: wikipedia.org

Прокуратура Свердловської області РФ восени 2018 року відновила розслідування загибелі туристичної групи Ігоря Дятлова на Уралі, яка сталася 1959 року.

Мета перевірки - "із 75 версій залишити одну, справжню", заявив 1 лютого в ефірі відеоканалу російської Генпрокуратури представник відомства Олександр Курєнной.

"Із 75 версій ми маємо намір перевірити як найбільш імовірні три, і всі вони, так чи інакше, пов'язані з природними явищами", - цитує Курєнного агентство BBC.

Начальник управління нагляду за дотриманням федерального законодавства прокуратури Свердловської області Андрій Кур'яков, зі свого боку, пояснив, що для перевірки є дві причини. Перша - родичі загиблих хочуть знати, від чого вони померли. Друга - потрібно встановити, що сталося, щоб уникнути повторення таких подій у майбутньому.

У зв'язку з цим співробітники прокуратури Свердловської області разом з експертами та представниками МНС збираються в березні виїхати на місце загибелі туристів. До цього прокуратура перевіряла тільки матеріали старого розслідування.

Група Дятлова складалася з дев'яти туристів-студентів під керівництвом інструктора Ігоря Дятлова. Вона здійснювала лижний похід північним Уралом і загинула в повному складі на перевалі в Свердловській області, в районі гори Холатчахль.

Тіла всіх дев'яти туристів були знайдені на різній відстані від їхньої стоянки в наступні кілька місяців. П'ятеро замерзли насмерть, четверо загинули в результаті різних травм. Слідство прийшло до висновку, що причиною загибелі туристів стала якась "стихійна сила, яку подолати туристична група не змогла".

Таємнича загибель групи Дятлова породила десятки версій, серед яких сходження лавини, напад на групу, випробування секретної зброї і навіть вплив паранормальних сил.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram