ГоловнаСвіт

Іспанія, Франція та Німеччина заявили, коли визнають Гуайдо тимчасовим президентом Венесуели

Лідери цих країн вважають ситуацію у Венесуелі «серйозною кризою».

Іспанія, Франція та Німеччина заявили, коли визнають Гуайдо тимчасовим президентом Венесуели
Хуан Гуайдо (в центре)
Фото: EPA\UPG

Іспанія, Франція та Німеччина визнають лідера опозиції Венесуели Хуана Гуайдо тимчасовим президентом країни, якщо в країні протягом восьми днів не оголосять про проведення дострокових виборів, повідомили представники країн.

Іспанія визнає Гуайдо, якщо чинний президент Венесуели Ніколас Мадуро не оголосить про проведення дострокових виборів протягом восьми днів, написав прем'єр-міністр Іспанії Педро Санчес у Twitter. Він назвав ситуацію в країні "серйозною кризою", яку в різний час переживають демократичні режими.

Про визнання Гуайдо в разі відсутності повідомлень про проведення дострокових виборів протягом восьми днів також заявив президент Франції Еммануель Макрон.

"Народ Венесуели повинен мати можливість вільно визначати своє майбутнє. Якщо вибори не оголосять протягом восьми днів, ми будемо готові визнати Гуайдо президентом Венесуели, щоб ініціювати політичний процес", - написав Макрон.

Аналогічну заяву раніше зробила представник кабінету міністрів ФРН Мартіна Фітц.

"Народ Венесуели повинен мати можливість визначити своє майбутнє вільно і в безпеці. Якщо протягом восьми днів не будуть оголошені нові вибори, то ми готові визнати тимчасовим президентом Хуана Гуайдо, який запустить такий політичний процес", - написала у Twitter Фіц.

Нагадаємо, 23 січня лідер опозиції Хуан Гуайдо оголосив себе тимчасовим президентом країни, а раніше парламент визнав переобрання Мадуро неконституційним. Відразу після цього президент США Дональд Трамп заявив, що визнає Гуайдо новим тимчасовим президентом. У країні почалися масові протести.

До теперішнього моменту Гуаїдо підтримали США, Канада, Бразилія, Парагвай, Колумбія, Перу, Еквадор, Коста-Ріка, Аргентина, Чилі, Панама і Україна.

Підтримку Мадуро висловив президент РФ Володимир Путін, заявивши, що "загострення внутрішньополітичної кризи в країні було спровоковано ззовні". Раніше ЗМІ повідомили, що у Венесуелу з метою захищати Мадуро прилетіли найманці "ПВК Вагнера", яких пов'язують з так званим "кухарем Путіна" Євгеном Пригожиним.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram