ГоловнаСвіт

Швеція планує відмовитися від двигунів внутрішнього згоряння за 10 років

Автомобілі з такими двигунами перестануть не тільки продавати, а й реєструвати.

Швеція планує відмовитися від двигунів внутрішнього згоряння за 10 років
Фото: EPA/UPG

Швеція у 2030 році припинить продаж автомобілів з двигунами внутрішнього згоряння. Таку обіцянку містить програма нового уряду країни, пише "Німецька хвиля".

"Швеція має стати першою у світі державою спільного благоденства, яка не використовує викопні енергоносії", - заявив переобраний шведський прем'єр-міністр, соціал-демократ Стефан Льовен.

Одним з перших кроків у реалізації цього плану буде розгортання інфраструктури зарядних станцій для електричного автотранспорту.

Так Швеція стає десятою країною, яка назвала конкретну дату припинення реєстрації нових автомобілів з бензиновими або дизельними двигунами, підрахувала Маріон Тіман, представниця німецького відділення Greenpeace.

На п'ять років раніше від Швеції, вже 2025 року, відмовитися від автотранспорту з двигунами внутрішнього згоряння має намір сусідня Норвегія. Тут у 2018 році майже кожна друга продана легкова машина працювала на електричній тязі. При цьому частка чистих електромобілів становила 31,2%, решта були плагін-гібридами, які мають і електричний мотор, і бензиновий.

До 2030 року або в інший доступній для огляду перспективі від двигунів внутрішнього згоряння мають намір також відмовитися Данія, Ізраїль, Ірландія, Ісландія, Нідерланди.

Нагадаємо, в Україні до 2022 року чинні податкові пільги на ввезення і купівлю-продаж електромобілів. Зокрема, електрокари повністю звільнено від мит, ПДВ і акцизу.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram