ГоловнаСвіт

Прем'єр Великобританії представила план "Б" для "Брекзиту"

Мей відкинула ідею про новий референдум.

Прем'єр Великобританії представила план "Б" для "Брекзиту"
Премьер-министр Великобритании Тереза Мэй
Фото: EPA/UPG

Прем'єр-міністр Тереза Мей підтвердила твердий намір Великобританії вийти з ЄС у заплановані терміни і з підписанням угоди з Брюсселем. Але вона має намір відновити переговори з ЄС щодо Ірландії.

Про це британський прем'єр заявила, виступаючи в парламенті країни в понеділок, 21 січня, з промовою, в якій вона представила план "Б" для "Брекзиту", передає DW.

За словами Терези Мей, багато хто закликає Великобританію вийти з ЄС без угоди, але на ділі це означатиме, що Євросоюзу доведеться скасувати статтю 50-ту Лісабонського договору.

Мей зазначила також, що неможливо говорити про продовження терміну виходу країни з Євросоюзу, оскільки це суперечило б не тільки домовленостям з ЄС, але і самому духу референдуму про "Брекзит". Вона відкинула ідею про новий референдум, який, як висловилася глава британського уряду, може "підірвати віру в демократію".

Тереза Мей має намір відновити переговори з ЄС щодо Ірландії після консультацій з парламентаріями і формулюванням нових пропозицій. Вона заявила про відмову від так званого "страхувального плану" щодо Ірландії.

Прем'єр-міністр спростувала повідомлення про намір переглядати заради "Брекзиту" Белфастську угоду 1998 року, що врегулювала конфлікт в Північній Ірландії і передбачає, зокрема, відсутність жорсткого кордону між Північною Ірландією та Ірландією.

Інших пропозицій з приводу "Брекзиту" Тереза Мей не висловила.

Голосування щодо плану "Б" у британському парламенті заплановано на 29 січня.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram