ГоловнаСвіт

Росія погрожує "заходами у відповідь" на розміщення в Європі американських ракет

Глава російського МЗС "шкодує" про відмову європейських країн підтримати збереження ракетного договору між РФ і США.

Росія погрожує "заходами у відповідь" на розміщення в Європі американських ракет
Россия угрожает "ответными мерами" на размещение в Европе американских ракет

У Росії заявили, що вживуть відповідних заходів у зв'язку із загрозою розміщення в Європі американських ракет, заборонених Договором про ракети середньої та меншої дальності (ДРСМД). Про це заявив глава МЗС РФ Сергій Лавров, пише "Интерфакс".

За словами Лаврова, він "шкодує про відмову європейських країн підтримати збереження договору".

"Наші європейські колеги, ... наразі не дуже готові (до самостійності - ред.) і повторяють за США навіть у тих випадках, коли це очевидно суперечить їхнім інтересам", - зазначив він.

"Весь ЄС проголосував проти нашої пропозиції (про збереження ДРСМД - ред.), тобто за те, щоб ДРСМД перестав існувати і щоб над Європою знову нависла загроза розміщення американських ракет, заборонених згідно з цим договором", - додав Лавров.

"Наступним кроком, звичайно ж, будуть заходи Російської Федерації", - заявив глава МЗС РФ.

Раніше НАТО офіційно звинуватила Росію в порушенні Договору про ліквідацію ракет середньої і меншої дальності. Уперше США офіційно попередили Росію про те, що вона порушує договір ще в 2014 році. Питання про денонсацію цього договору розглядалося ще адміністрацією президента Барака Обами, але від цього кроку відмовилися через протести Німеччини і побоювання, що він може призвести до гонки озброєнь.

22 жовтня 2018 було оголошено рішення президента США Дональда Трампа в односторонньому порядку вивести Сполучені Штати з Договору про ліквідацію ракет середньої і малої дальності (РСМД), оскільки російська сторона його не дотримується, а Китай та інші ядерні держави до нього взагалі не приєднувалися.

Головним приводом для рішення про можливий вихід США з угоди стало порушення цього договору Росією, яка почала дислокувати в Європі ракети малого радіусу дії, здатні нести ядерні боєголовки. Під час зустрічі з міністрами оборони країн-членів НАТО міністр оборони США Джеймс Меттіс заявив, що якщо Москва не змінить свою поведінку, Вашингтон буде змушений створити адекватну противагу новим російським ракетам.

Нагадаємо, Договір про ліквідацію ядерних ракет середнього і меншого радіусу дії був підписаний Михайлом Горбачовим і Рональдом Рейганом у Вашингтоні 8 грудня 1987 року під час радянсько-американського саміту. Учасники зобов'язалися не виробляти, не випробовувати і не розгортати наземних балістичних і крилатих ракет середньої (1000-5500 км) та малої (500-1000 км) дальності.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram