ГоловнаСвіт

У Мінську оштрафували учасників акції проти агресії РФ у Чорному морі

Активісти залишили паперові кораблики біля посольства РФ.

У Мінську оштрафували учасників акції проти агресії РФ у Чорному морі
Фото: svaboda.org

У Мінську суд оштрафував трьох учасників акції протесту біля посольства РФ проти російської агресії в Чорному морі. Про це повідомляє білоруська редакція "Радіо Свобода" з посиланням на правозахисний центр "Вясна".

Суть акції полягала в тому, що її учасники принесли паперові кораблики до посольства РФ.

"Журналістці газети "Новое время" Діані Середюк і активістам Євгену Батуру та Світлані Коваленко виписали штрафи в розмірі 490 рублів (6300 гривень, - ред.) за участь у несанкціонованому заході (ст. 23.34 КпАП)", - йдеться в повідомленні.

Середюк заявила, що оскаржуватиме вирок.

Пізніше в суді буде оголошено вирок щодо ще двох учасників акції проти агресії РФ - Дениса Урбановича і Сергія Тарасенка, їх звинувачують за ч. 3 ст. 23.34 КпАП (повторна "участь у несанкціонованому заході").

Підтримати обвинувачених на суд прийшли три десятки людей.

На суді Середюк і головред "Нового времени" Оксана Колб заявили, що журналіст висвітлювала акцію. На суді вона засвідчила, що була відзначена на акції журналістським бейджем, а також представила редакційне завдання "Нового времени", копію журналістського посвідчення та фото БелаПАН, на якому видно, як вона фотографує акцію.

Євген Батура заявив, що прийшов на акцію разом з дружиною Діаною Середюк - заради її безпеки.

Світлана Коваленко підтвердила, що вона дійсно залишила три кораблики біля російського посольства.

"Це не пікет, а акт солідарності. Я не вважаю, що акт солідарності потрібно санкціонувати", - заявила Коваленко на суді.

Нагадаємо, 25 листопада Росія із застосуванням зброї захопила біля Керченської протоки три українських судна (буксир "Яни Капу" і два катери "Бердянськ" і "Нікополь" ) з екіпажами (24 людини). Троє моряків отримали поранення. 27-28 листопада суд Сімферополя заарештував всіх полонених до 25 січня 2019 року.

Україна розцінила дії РФ як акт агресії та ввела воєнний стан у 10 областях на 30 днів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram