ГоловнаСвіт

Генасамблея ООН проголосувала проти російської резолюції щодо ракетного договору

"За проект резолюції проголосували 43 делегати, 46 - "проти", ще 78 утрималися.

Генасамблея ООН проголосувала проти російської резолюції щодо ракетного договору
Фото: IOGT International

Генеральна Асамблея ООН в п'ятницю не підтримала підготовлений Росією проект резолюції про збереження чинним і дотриманні Договору про ліквідацію ракет середньої і меншої дальності (ДРСМД).

"За проект резолюції проголосували 43 делегати, 46 - "проти", а ще 78 утрималися, повідомляє Інтерфакс-Україна.

Відповідно до статті 18 Статуту ООН, для схвалення подібного проекту потрібно дві третини голосів присутніх.

Проект резолюції внесено на розгляд Генасамблеї ООН Російською Федерацією. Документ має на меті висловити рекомендації учасникам ДРСМД зберегти Договір в чинним.

Виступаючи на Генасамблеї перед проведенням голосування з проекту, заступник постпреда РФ при ООН Дмитро Полянський заявив, що за допомогою ДРСМД "внесено істотний внесок в міжнародну безпеку і стабільність", а відмова від нього має серйозні наслідки.

У свою чергу американська сторона виступила проти прийняття проекту цієї резолюції.

"США проголосують проти проекту резолюції, оскільки РФ постійно його порушує. Росія розробляє, тестує системи ракет, які мають дальність понад 500 км і які заборонені за ДРСМД", - сказав американський представник.

Американську сторону перед проведенням голосування підтримала також Польща, заявивши про наявні порушення ДРСМД з боку РФ, і Україна.

На користь збереження ДРСМД перед голосуванням виступили представники Австрії, Білорусі та Китаю. Зокрема, за словами представника Австрії, для Європи, яка не є стороною ДРСМД, за 30 років його дії він був корисним.

У 2014 році США вперше офіційно попередили Росію про те, що вона порушує договір. Питання про денонсацію цього договору розглядалося ще адміністрацією президента Барака Обами, але від цього кроку відмовилися через протести Німеччини і побоювання, що він може призвести до гонки озброєнь.

Головним приводом для рішення про можливий вихід США з угоди стало порушення цього договору Росією, яка почала дислокувати в Європі ракети малого радіусу дії, які здатні нести ядерні боєголовки. Під час зустрічі з міністрами оборони країн-членів НАТО міністр оборони США Джим Меттіс заявив, що якщо Москва не змінить свою поведінку, Вашингтон буде змушений створити адекватну противагу новим російським ракетам.

Нагадаємо, в жовтні було оголошено рішення президента США Дональда Трампа в односторонньому порядку вивести Сполучені Штати з Договору про ліквідацію ракет середньої і малої дальності (РСМД), оскільки російська сторона його не дотримується, а Китай і інші ядерні держави до нього взагалі не приєднувалися.

Договір про ліквідацію ядерних ракет середнього і малого радіусу дії був підписаний Михайлом Горбачовим і Рональдом Рейганом у Вашингтоні 8 грудня 1987 року під час радянсько-американського саміту. Учасники зобов'язалися не виробляти, не випробовувати та не розгортати наземних балістичних і крилатих ракет середньої (1000-5500 км) і малої (500-1000 км) дальності.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram