ГоловнаСвіт

Парламент Ірландії легалізував аборти

Зараз закон про переривання вагітності в Ірландії один із найсуворіших у світі.

Парламент Ірландії легалізував аборти
Ирландки радуются результатам официального референдума о легализации аборта, Дублин, Ирландия
Фото: EPA/UPG

Парламент Ірландії в четвер проголосував за легалізацію абортів. Закон набуде чинності після підписання президентом країни Майклом Хіггінсом.

Про це повідомляє "Радіо Свобода".

Тепер в Ірландії будуть дозволені аборти протягом терміну до 12 тижнів і пізніше в разі загрози життю матері або важкої патології плода. Прем'єр-міністр Лео Варадкар назвав рішення парламенту "історичним моментом для ірландських жінок".

Зараз закон про переривання вагітності в Ірландії один із найсуворіших у світі. За аборт жінці загрожує до 14 років в'язниці.

Переривати вагітність заборонено навіть у разі зґвалтування, інцесту або смертельної патології плода. У 2013 році парламент країни дещо пом'якшив закон, дозволивши аборти в разі загрози для здоров'я і життя жінки.

Щорічно понад 3 тис. ірландок виїжджають у Великобританію для переривання вагітності. У період між 1980 і 2016 роками аборт за межами Ірландії зробили 170 тис. жінок.

Нагадаємо, в травні 68% ірландців проголосували за скасування конституційної заборони на аборти, введеної в 1983 році.

У 2012 році в Ірландії 31-річна індійка Савіта Галаппанавара померла через відмову лікарів перервати її вагітність. Після цього жителі Ірландії вимагали внести зміни в законодавство про аборти.

Ірландія раніше вважалася традиційно католицькою і надзвичайно консервативною країною. Протизаплідні засоби там були заборонені до 1985 року, а розлучення легалізували лише в 1996-му. У 2015 році понад 60% ірландців підтримали легалізацію одностатевих шлюбів, що стало серйозним ударом по консерваторах.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram