ГоловнаСвіт

Іспанія зняла вето з угоди про Brexit

Європа і Велика Британія погодилися на вимоги Іспанії щодо Гібралтару.

Іспанія зняла вето з угоди про Brexit
Фото: EPA/UPG

Іспанія досягла з Великою Британією домовленості щодо Гібралтару та зняла вето з угоди про Brexit.

Про це заявив прем'єр-міністр Іспанії Педро Санчес, повідомляє Reuters.

"Європа і Велика Британія погодилися на вимоги, висунуті Іспанією, тому, як наслідок, Іспанія зніме вето і проголосує за Brexit", - сказав Санчес.

За інформацією з дипломатичних джерел DW у Брюсселі, Іспанія отримає цілий ряд гарантій як інших країн ЄС, так і керівництва Євросоюзу й уряду в Лондоні про те, що Мадрид зможе заздалегідь вивчати і схвалювати майбутні домовленості ЄС з Великою Британією щодо Гібралтару.

Раніше Педро Санчес неодноразово погрожував накласти вето на пакет договорів щодо "Брекзиту". Проблема Гібралтару залишалася останнім серйозним каменем спотикання на шляху до утвердження главами держав і урядів ЄС угоди з Лондоном про "Брекзит" і політичної декларації про тісну співпрацю у сфері економіки і безпеки між Євросоюзом і Великою Британією після виходу останньої зі складу ЄС.

Гібралтар перейшов Великій Британії 1713 року, після чого Мадрид неодноразово намагався повернути його. Наприкінці 1960-х років Іспанія через розбіжності закрила кордон з Гібралтаром, а повністю відкрила його 1985 року, перед своїм вступом до Європейського економічного союзу - попередник ЄС.

2002 року 99 відсотків гібралтарців на референдумі відхилили пропозицію про поділ суверенітету території між Лондоном і Мадридом. Водночас, на референдумі за "Брекзит" 95,9 відсотків жителів Гібралтару проголосували за те, щоб залишитися в ЄС.       

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram