ГоловнаСвіт

Радбез ООН послабив санкції проти КНДР

Виняток поширюється на транспортування нафти та інших матеріалів в рамках залізничного проекту.

Радбез ООН послабив санкції проти КНДР
Заседание совбеза Генассамблеи ООН в Нью-Йорке, 20 сентября 2017.
Фото: EPA/UPG

Рада Безпеки ООН затвердила виняток стосовно санкцій щодо КНДР, надавши двом корейським державам можливість реалізації проекту з відновлення залізничного сполучення. Про це в суботу, 24 листопада, повідомив Кім Ий Ген, представник президента Південної Кореї Мун Чже Іна, передає DW.

"Знаково, що цей проект отримав підтримку Сполучених Штатів і міжнародного співтовариства", - заявив він.

За даними агентства "Ренхап", що посилається на дипломатичне джерело, виняток поширюється на транспортування нафти та інших матеріалів в рамках залізничного проекту.

За словами Гена, експерти з Сеула і Пхеньяна будуть спільно здійснювати проект і вивчати стан залізниць, переміщаючись між двома країнами на спеціальних поїздах.

Північна і Південна Кореї мали намір розпочати реалізацію спільного проекту в жовтні 2018 року, в грудні планувалося розпочати будівельні роботи. Проект був припинений ООН через імовірне передавання КНДР палива та інших матеріалів, що могло б порушити санкційний режим щодо Пхеньяну.

З початку 2018 року КНДР і Республіка Корея роблять спроби зближення. На зимовій Олімпіаді в Пхьончхані виступила спільна жіноча збірна з хокею. 27 квітня під час міжкорейської зустрічі на вищому рівні в прикордонному селі Пханмунджом Кім Чен Ин і Мун Чже Ін домовилися про повне ядерне роззброєння на Корейському півострові, а також про офіційне закінчення війни, в якій обидві країни офіційно перебувають з часів корейського конфлікту початку 1950-х років.

На вересневому саміті у Пхеньяні сторони підписали угоду, що зобов'язує Північну Корею остаточно закрити випробувальний ракетний полігон "Сохе" і припинити експлуатацію розташованої на ньому пускової установки.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram