ГоловнаСвіт

Родичі жертв катастрофи рейсу MH17 подали до ЄСПЛ позов проти Росії

Росія не надала слідству важливу інформацію.

Родичі жертв катастрофи рейсу MH17 подали до ЄСПЛ позов проти Росії
ЕСПЧ
Фото: nytimes.com

Родичі 55 нідерландців, загиблих внаслідок катастрофи лайнера "Малайзійських авіаліній" на сході України у 2014 році, подали проти Росії позов до Європейського суду з прав людини.

Про це повідомляє "Інтерфакс-Україна".

"Росія, на подив моїх клієнтів, не надала важливу інформацію групі, яка веде розслідування. Потім вона надала аргументи, які виявилися неправдивими", - повідомив адвокат Мейру Мева.

Він входить до групи юристів, які надають підтримку родичам жертв.

Нагадаємо, "Боїнг-777" "Малайзійських авіаліній", який виконував рейс МН17 Амстердам - Куала-Лумпур, збили у небі над Донецькою областю 17 липня 2014 року. На його борту знаходилися 298 осіб. Усі вони загинули.

Міжнародна слідча група дійшла висновку, що лайнер збили ракетою з комплексу "Бук", який належав російській 53-й зенітній ракетній бригаді ППО, яка базується у Курську. Комплекс було доставлено на Донбас, причому усі машини, які супроводжували його, також належали російським Збройним силам.

У Міноборони РФ заявили про фальсифікацію фото і відеодокументів, які свідчили про те, що рейс MH17 збив ЗРК "Бук", привезений з РФ. Попередні версії, озвучені російським Міноборони, також стосувалися "іспанського диспетчера", який розповідав про те, що за кілька хвилин до катастрофи поруч з ним були зафіксовані українські військові літаки. Орім того, російські силовики надавали фейкові супутникові фотографії і схеми, які повинні були стати доказом того, що літак нібито збила ракета з українського "Бука".

У червні 2015 року чергову версію вже представили у Слідчому комітеті РФ. Російські правоохоронці заявили про існування "техніка боєприпасів", який стверджував, що Boing розбився через постріл українського винищувача Су-25.

9 листопада 2018 року сім'ї, які втратили своїх близьких у катастрофі, звернулися з відкритим листом до президента США Дональда Трампа перед його зустріччю з Володимиром Путіним з проханням сприяти розслідуванню. 

"Ми звертаємося до вас з проханням допомогти нам у нашому розслідуванні. У президента Путіна є відповіді, які ми повинні почути. Ми звертаємося до вас з проханням постаратися переконати його, що ніколи не пізно спокутувати свою провину. Цього вимагає данина пам'яті до наших рідних і близьких, для блага цього світу", - йдеться у листі родичів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram