ГоловнаСвіт

Бізнесмени почали повертати капітали в РФ через західні санкції, - Bloomberg

Чистий відтік коштів все одно обчислюється мільярдами.

Бізнесмени почали повертати капітали в РФ через західні санкції, - Bloomberg
Центральный офис Сбербанка России в Москве
Фото: EPA/UPG

Санкції адміністрації Дональда Трампа щодо Росії, а також "непередбачуваність Білого дому і Конгресу" США підштовхують російських підприємців до репатріації частини капіталів. Бізнесмени починають переказувати гроші в російські державні банки і змінювати баланс коштів, що перебувають в офшорах. Про це йдеться в матеріалі агентства Bloomberg від 21 вересня.

"Тенденція намітилася ще в квітні, коли під американські обмежувальні заходи підпали, зокрема, Олег Дерипаска і підконтрольна йому En+ Group, а також Віктор Вексельберг і його група "Ренова", - йдеться в статті.

Зараз тренд тільки посилюється "під загрозою драконівських заходів" заходу у зв'язку з можливим втручанням Росії у вибори президента США і отруєнням колишнього агента ГРУ Сергія Скрипаля та його дочки у Великобританії.

Адміністрація Трампа допомагає Володимиру Путіну "досягти мети, яка виявлялася недоступною для нього протягом двох десятиліть", а саме, домогтися репатріації капіталів в РФ, зазначає Bloomberg.

Так, Сбербанк повідомив про зростання обсягів корпоративних вкладів з січня по серпень цього року на 17 відсотків, що відповідає 98 млрд доларів (83 млрд євро).

Крім того, у другому кварталі 2018 року російський приватний сектор залучив більше фінансових активів, ніж перерахував за кордон, зазначає агентство.

Водночас чистий відтік капіталу цього року все одно перейде позначку в 50 млрд доларів (42 млрд євро), що вдвічі перевищує показники минулого року, прогнозує далі агентство.

Ця сума включає продаж іноземцями рублевих облігацій, виплати за корпоративними заборгованостями в іноземній валюті і обмін рублів на долари і євро в межах Росії.

Раніше стало відомо, що приватні клієнти російських банків тільки в серпні 2018 року зняли з валютних депозитів 1,5 млрд доларів. Це пов'язано з побоюваннями можливого введення санкцій США проти держбанків Росії, а також з чутками про передбачувану конвертацію валютних вкладів в рублі.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що США готують "жорсткий" пакет санкцій проти Росії через отруєння Скрипалів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram