ГоловнаСвіт

У Грузії відклали легалізацію виробництва марихуани через позицію церкви

Ілія Другий серйозно стурбований останніми подіями.

У Грузії відклали легалізацію виробництва марихуани через позицію церкви
Фото: marijuanapictures.com

Грузинська православна церква завадила ухваленню законопроекту, який мав легалізувати культивацію марихуани, пише місцеве видання "Новини-Грузія".

Конституційний суд країни визнав будь-яке покарання за вживання марихуани незаконним, але досі коноплі в Грузії поза правовим полем. 14 вересня МВС Грузії внесло законопроект, який передбачає як легальну культивацію конопель для медичних потреб, так і обмеження на споживання марихуани.

Увечері 15 вересня десятки священнослужителів ГПЦ зібралися на зустріч з католікос-патріархом усієї Грузії Ілією Другим, щоб обговорити ініціативу уряду.

Тривали збори понад дві години. По закінченню священнослужителі повідомили, що Ілія Другий серйозно стурбований останніми подіями. Тепер представники Грузинської православної церкви збираються докласти максимум зусиль, щоб не допустити ухвалення закону про легалізацію культивації.

У грузинському уряді очікують, що вирощування конопель на легальних плантаціях буде економічно вигідним. Влада обіцяє суворо контролювати споживання і припиняти будь-яке заохочення споживання марихуани серед неповнолітніх. У відомстві кажуть, що йдеться про вирощування та виробництво конопель тільки в медичних цілях для подальшого експорту. Влада зазначає, що в процесі роботи над законопроектом було враховано досвід таких країн, як Канада, Чехія, Ізраїль і Велика Британія.

Водночас, законопроект максимально обмежує сферу поширення рішення Конституційного суду, який 30 липня визнав неконституційним адміністративне покарання за споживання марихуани.

У результаті під тиском ГПЦ частина депутатів, серед інших і від керівної партії "Грузинська мрія", відмовилися підтримувати ініціативу уряду.

Голова парламенту Іраклій Кобахідзе 16 вересня повідомив, що парламент наступного тижня має вирішити питання із законодавством, яке стосується правил вживання марихуани. Щодо виробництва конопель, то це питання не розглядатиметься доти, доки громадськість не буде в достатній мірі поінформована з цього питання. Крім того, влада збирається провести і консультації з патріархією.

"Ми в жодному разі не ухвалюватимемо поспішних рішень у зв'язку з культивацією конопель", - заявив Кобахідзе. За його словами, прийняття правильних рішень належить до інтересів громадськості, і до цієї громадськості належить і церква.

"У нас будуть широкі консультації, зокрема і з представниками патріархії. У нас уже були зустрічі з представниками патріархії, ці консультації триватимуть і на їх підставі ми ухвалимо рішення. Важливим є інформування представників патріархії з приводу цих регуляцій. На підставі таких консультацій ми приймемо рішення. Ми в жодному разі не ухвалимо поспішних рішень. Ми поспішаємо тільки в тій частині, яка стосується вживання марихуани, оскільки існує вакуум, що з'явився після рішення Конституційного суду. Їх спільне ініціювання було логічним, оскільки питання стосувалося однієї теми", - сказав Кобахідзе.

Слід зазначити, що скептично до ініціативи поставилася не тільки церква, а й ті, хто потребує лібералізації нинішньої наркополітики. Так, кілька грузинських НВО поширили спільну заяву, в якій зазначається, що з урахуванням масштабу репресивної наркополітики, порушення питання про експорт конопель з боку керівної партії «Грузинська мрія» є абсолютно незрозумілим і схожим на спробу заступити реальні проблеми.           

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram