ГоловнаСвіт

Європарламент може позбавити Угорщину права голосу в Раді ЄС

"Будапешт має серйозні проблеми з дотриманням демократичних цінностей".

Європарламент може позбавити Угорщину права голосу в Раді ЄС
Фото: EPA/UPG

У Європарламенті пропонують підтримати відкриття проти Угорщини процедури з подальшим позбавленням цієї країни права голосу в Раді ЄС у зв'язку з можливим грубим порушенням засадничих демократичних цінностей Євросоюзу.

Про це йдеться в проекті резолюції Європарламенту, передає "Укрінформ".

Зазначають, що ст.7 Договору про Європейський Союз передбачає застосування до країни-члена санкцій, включаючи позбавлення права голосу в Раді ЄС за порушення засадничих для Союзу демократичних цінностей.

"Європарламент переконаний, що рівень корупції, недостатність прозорості та підзвітності державних фінансів, а також неналежне витрачання та завищення вартості фінансових програм завдають шкоди фінансовим ресурсам ЄС в Угорщині; вважає, що це може бути порушенням цінностей, визначених у ст. 2 Договору про ЄС, з наданням ордера на застосування ст. 7 Договору про ЄС", - йдеться в проекті резолюції.

У Європарламенті вважають, що Будапешт має серйозні проблеми з дотриманням демократичних цінностей у таких сферах: функціонування конституційної та виборчої систем; незалежність судочинства; корупція і конфлікт інтересів; захист персональних даних; свобода висловлювань; свобода вищих освітніх закладів; свобода релігій; свобода об'єднань; право на рівне поводження; права меншин, включаючи ромів і євреїв; фундаментальні права мігрантів, шукачів притулку і біженців; соціально-економічні права.

Дебати з приводу порушення Угорщиною демократичних цінностей пройдуть у Європарламенті у вівторок, а голосування щодо резолюції - в середу.

Нагадаємо, раніше прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан заявив, що для врегулювання міграційної кризи необхідний новий склад Європейської комісії, з іншим ставленням до проблеми імміграції.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram