ГоловнаСвіт

США: Асад готується застосувати хімзброю в Ідлібі

Доля Ідлібу буде вирішуватися в Тегерані 7 вересня.

США: Асад готується застосувати хімзброю в Ідлібі
Фото: EPA/UPG

Сирійські урядові війська готуються використати в сирійській провінції Ідліб хімічну зброю.

Про це заявив новий спецпредставник держсекретаря США з питань Сирії Джим Джеффрі, передає Deutsche Welle.

"Я цілком упевнений, що маємо дуже серйозні причини робити такі попередження", - зазначив він, підкресливши, що влада США розцінює будь-який наступ на Ідліб як "необдуману ескалацію".

За словами Джеффрі, наступ сирійських і російських військ на Ідліб, а також застосування хімзброї може призвести до великого потоку біженців у Туреччину.

Він також нагадав, що доля Ідлібу буде вирішуватися в Тегерані 7 вересня - на зустрічі прихильників Асада: Росії і Ірану, а також союзника повстанців - Туреччини.

"Завтра ми дізнаємося, чи готові росіяни піти на компроміс з турками", - заявив спецпредставник з питань Сирії.

Нагадаємо, Ідліб - остання провінція Сирії, значна частина якої перебуває під контролем різних ісламістських угруповань і сирійської збройної опозиції. Росія і Іран надають військову підтримку Асаду. За даними Сирійської наглядової ради з прав людини, 4 вересня ПКС Росії здійснили в Ідлібі близько 30 бомбардувань. Турецьке державне агентство Anadolu повідомляє, що російські винищувачі і бомбардувальники завдали ударів і по житлових районах, і по позиціях збройної опозиції.

Голова МЗС РФ Сергій Лавров пояснив авіаудари тим, що в Ідлібі "сконцентровані кілька десятків тисяч екстремістів на чолі із терористичним угрупованням "Джебхат ан-Нусра".

В Ідлібі зараз живе до трьох мільйонів осіб, у тому числі близько мільйона дітей: багатьох "витіснила" сирійська армія з інших районів Сирії. В ООН висловлювали побоювання, що в результаті бою за Ідліб до 800 тисяч людей можуть втратити свої оселі і стати біженцями.

Представники ЄС і США неодноразово висловлювали занепокоєння з приводу військової операції із захоплення Ідлібу, яку готував президент Сирії Башар Асад. На їхню думку, вона могла призвести до великих жертв серед мирного населення. Міноборони США і радник президента США з нацбезпеки Джон Болтон попередили про "рішучу відповідь" США сирійському уряду, якщо в Ідлібі буде застосовано хімічну зброю.

Напередодні командувач французької армії Франсуа Лекуантр також заявив, що збройні сили країни готові завдати ударів по об'єктах в Сирії, якщо під час наступу на Ідліб буде застосовано хімзброю.

У квітні хімічна атака в Думі привела до загибелі щонайменше 70 осіб. Понад 500 постраждалих були доставлені в медичні пункти з ушкодженнями дихальних органів, отриманими внаслідок впливу хлору. Після цього авіація США, Великобританії і Франції завдала ударів по військових об'єктах урядових сил Сирії.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram