ГоловнаСвіт

У Росії з'явилася приватна зовнішня розвідка

За новим формулюванням, можливо, криється ПВК Вагнера.

У Росії з'явилася приватна зовнішня розвідка
Наемники ЧВК Вагнера в Сирии
Фото: СБУ

У Росії з'явився новий тип розвідників - "співробітники зовнішньої розвідки РФ, що не входять до кадрового складу", але залучаються до виконання розвідувальних завдань. Таке формулювання містить указ, який президент Росії Володимир Путін підписав цього тижня, пишуть "Ведомости".

Відомості про таких співробітників тепер належать до держтаємниці, за порушення якої, за законом, загрожує кримінальна відповідальність.

Такий термін у документах зустрічається вперше. Відомості про завербованих агентів або довірених осіб, які самі не є кадровими розвідниками, і так завжди були секретними в Росії. Тому очевидно, що мова йде про нове явище, що виникло недавно, пише видання.

Імовірно до "приватних розвідників" можуть бути зараховані найманці так званої Приватної військової компанії Вагнера, що діють в Україні та Сирії. Джерела газети вважають, що управління ПВК Вагнера здійснюється військовою розвідкою Головного розвідувального управління.

Нагадаємо, що ПВК Вагнера пов'язують з так званим "кухарем Путіна" Євгеном Пригожиним, який також володіє одним з найбільших медіа-холдингів Росії, що виник на базі "фабрики тролів".

4 вересня Служба безпеки України опублікувала список з 50 найманців Вагнера, які загинули в Сирії на початку лютого.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram