ГоловнаСвіт

Кіпр заморозив рахунки російських олігархів Вексельберга і Дерипаски

Про це повідомляється в доповіді Мінфіну США.

Кіпр заморозив рахунки російських олігархів Вексельберга і Дерипаски
Олег Дерипаска
Фото: EPA/UPG

Після того як російські олігархи Олег Дерипаска та Віктор Вексельберг у квітні потрапили до списку санкцій Міністерства фінансів США, їхні банківські рахунки на Кіпрі були заморожені.

Про це повідомляє РБК з посиланням на доповідь Мінфіну США про протидію незаконним фінансовим потокам, пов'язаним з РФ.

Зазначається, що у Дерипаски є кіпрське громадянство, а Вексельберг через структури "Ренови" володіє майже 10% банку Bank of Cyprus.

Мінфін США визнав, що з початку 2017 року американські регулятори чинять серйозний тиск на владу Кіпру, щоб урегулювати проблему "значних обсягів підозрілих російських коштів та інвестицій", що проходять через кіпрський банківський сектор.

Також Мінфін підтвердив, що в травні 2018 року влада Кіпру видали циркуляр, який наказував місцевим банкам усунути "певні ризики незаконних фінансових потоків з боку компаній-пустушок".

У доповіді наголошується, що санкції проти Дерипаски і Вексельберга завдали їм істотної фінансової шкоди. Зокрема, статки Вексельберга скоротилося майже на $ 3 млрд, з оцінних $ 16,4 млрд станом на 5 квітня до $ 13,5 млрд на 26 липня 2018 року, зазначає відомство. Внаслідок санкцій група "Ренова" Вексельберга мусила скоротити свої частки в швейцарському концерні Sulzer та італійській Octo Telematics.

Крім того, американська інвесткомпанія Columbus Nova, яка управляє активами Вексельберга і називала "Ренова" своїм найбільшим клієнтом, була змушена істотно обмежити свої операції.

Нагадаємо, у січні Мінфін США опублікував "кремлівський список", до якого ввійшли  210 чоловік. До нього потрапили всі російські бізнесмени, чий статок перевищує 1 млрд доларів. Фігуранти списку за день утратили $ 1,1 млрд. У лютому список санкцій доповнили представниками "ДНР" і "ЛНР", які є лише прикриттям для тіньового бізнесу.

6 квітня США запровадили санкції проти росіян із "кремлівського списку", наближених до президента РФ Володимира Путіна. З боку бізнесу до "чорного списку" були занесені голова правління "Газпрому" Олексій Міллер, бізнесмени Віктор Вексельберг, Ігор Ротенберг, Олег Дерипаска, Сулейман Керімов, Андрій Скоч і Владислав Резник, глава Газпромбанку Андрій Акімов і керівник ВТБ Андрій Костін. Також санкції поширено на гендиректора "Сургутнафтогазу" Володимира Богданова, члена правління "СИБУРа" Кирила Шамалова.

Серед компаній, що потрапили під санкції, домінують структури Дерипаски - "РусАл", En +, група "ГАЗ", агрохолдинг "Кубань", Basic Element Ltd, B-Finance Ltd, "Євросибенерго", "Російські машини". До "чорного списку" також були занесені група "Ренова" Вексельберга, NPV Engineering і "Газпром буріння" Ротенберга, "Ладога Менеджмент" Шамалова і банк РФК (належить "Рособоронекспорту", який теж опинився під санкціями).

У червні також стало відомо, що швейцарські банки заблокували кошти на особистих рахунках Вексельберга. За даними Forbes, йдеться про суму 1 млрд швейцарських франків.       

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram