ГоловнаСвіт

Заяву Держдепа США до річниці катастрофи MH17 "було скасовано в останню хвилину", - ЗМІ

Річниця була наступного дня після зустрічі Трампа з Путіним у Гельсінкі.

Заяву Держдепа США до річниці катастрофи MH17 "було скасовано в останню хвилину", - ЗМІ
Фото: Council on Foreign Relations

Державний департамент США підготував критичну заяву щодо Росії до четвертої річниці катастрофи літака рейсу MH17, але так і не опублікував його.

Про це повідомляє Європейська правда з посиланням на американське видання Foreign Policy.

Держдеп США попередні три роки оприлюднив заяви про MH17, але в цьому році не зробив цього, хоча її було підготовлено. Річниця була 17 липня, наступного дня після зустрічі Дональда Трампа з Володимиром Путіним в Гельсінкі.

Журналісти видання знайшли кешовану версію заяви на сайті посольства США в Москві, яка показує, що заява короткий час була на головній сторінці у вівторок, але потім її видалили.

"Через чотири роки після падіння МН17 світ все ще чекає, коли Росія визнає свою роль ... Настав час для Росії припинити свою грубу кампанію з дезінформації і повністю підтримувати наступний етап розслідування ... і кримінальне переслідування тих, хто відповідає за знищення рейсу MH17" , - говорилося в проекті заяви.

Представник Держдепартаменту США заявив, що він не буде коментувати нібито витік документів. "Позиція Сполучених Штатів щодо катастрофи MH17 не змінилася", - додав він.

Міністри закордонних справ "Великої сімки", в тому числі державний секретар США, в неділю випустили заяву до річниціMH17, в якій критикували Росію. Міністерства закордонних справ Канади і Великобританії негайно опублікували її на своїх сайтах. Але Держдепартамент зробив це лише в середу, після того, як про документ запитали журналісти.

Проект заяви Держдепартаменту, за даними видання, був готовий ще в понеділок, але був скасований в останню хвилину. Офіційним особам сказали "відступити", оскільки державний секретар Майк Помпео "не схвалив мову" (очевидно, йдеться про тональності документа).

Катастрофа сталася 17 липня 2014 року в Донецькій області. В результаті трагедії загинули всі 298 чоловік, що перебували на борту. Пасажирами рейсу були громадяни 10 країн, більшість загиблих (196 осіб) - громадяни Нідерландів.

Країни Заходу і Україна вважають, що літак збили проросійські сепаратисти. Міжнародна комісія з розслідування аварії дійшла висновку, що літак був знищений боєголовкою 9Н314М (ракета 9М38М1 установки "Бук").

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram