ГоловнаСвіт

Іспанський суд скасував міжнародний ордер на арешт Карлеса Пучдемона

Суд міг би судити каталонського лідера тільки за статтею про розтрату, але не за державний переворот або сепаратизм.

Іспанський суд скасував міжнародний ордер на арешт Карлеса Пучдемона
Фото: EPA/UPG

Верховний суд Іспанії скасував міжнародний ордер на арешт колишнього президента Каталонії Карлеса Пучдемона і ще п'яти каталонських політиків, які виступають за відокремлення від Іспанії. Про це повідомляє Associated Press.

Рішення ухвалили після того, як суд у Німеччині відмовив в екстрадиції Пучдемона в Іспанію у справі про підготовку повстання, при цьому дозволивши його видачу за звинуваченням у розтраті.

Суддя Пабло Лларена розкритикував рішення німецького суду, звинувативши його в "недостатньому завзятті" в розшуку втікачів.

Якби Пучдемон та інші чиновники були екстрадовані виключно за розтрату, іспанські прокурори могли б судити їх тільки за цим звинуваченням.

Перший віце-спікер обласного парламенту в Каталонії Хосеп Коста написав у твіттері "Лларена КО в нокауті".

Нагадаємо, Пучдемон втік у Бельгію після референдуму про незалежність 1 жовтня 2017 року, щоб уникнути арешту. Пізніше він приїхав у Німеччину, де його взяли під варту за запитом Іспанії.

У жовтні 2017 року парламент Каталонії оголосив про незалежність від Іспанії. У відповідь на це Верхня палата парламенту Іспанії підтримала скасування повноважень автономного уряду, а кабінет міністрів Іспанії ухвалив рішення розпустити діючий тоді парламент і уряд Каталонії.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram