ГоловнаСвіт

Голова Hermitage Capital закликав Білий дім відкинути пропозицію Кремля про його допит

Браудер нагадав, що Путін "ненавидить його через його участь у підготовці "Закону Магнітського".

Голова Hermitage Capital закликав Білий дім відкинути пропозицію Кремля про його допит
Уильям Браудер
Фото: kasparov.ru

Засновник фонду Hermitage Capital Вільям Браудер назвав обурливою реакцію Білого дому на пропозицію президента РФ Володимира Путіна організувати допит російськими слідчими фігурантів його справи.

Про це американський бізнесмен заявив в інтерв'ю Fox News, передає Deutsche Welle.

Браудер нагадав, що Путін "ненавидить його через його участь у підготовці "Закону Магнітського", який спрямований проти корупціонерів, шахраїв і людей, які порушують права людини - таких, як сам Путін". Браудер вважає, що Білий дім повинен категорично відкинути пропозицію російського президента.

Крім Браудера, російська влада хотіли б допитати кількох співробітників Агентства національної безпеки США і ЦРУ, а також колишнього посла в РФ Майкла Макфола. Колишній дипломат також висловив надію, що Білий дім відмовиться від цієї ідеї. В іншому разі, на його думку, це поставить знак рівності "між законними звинуваченнями США на адресу російських розвідників і божевільною, повністю сфабрикованою історією, придуманою Путіним".

З боку американської влади немає чіткої позиції з приводу пропозиції Путіна. Президент США Дональд Трамп спочатку назвав це "цікавою ідеєю", потім офіційний представник Білого дому Сара Сандерс на прес-конференції уточнила, що Трамп "наразі нічого не обіцяв".

Слідом за цим представник Держдепартаменту Гізер Нойєрт назвала заяви російської сторони "абсурдними".

Нагадаємо, Hermitage Capital Management з 1995 по 2006 рік був одним з найбільших зарубіжних інвестфондів на російському фондовому ринку. У 2007 році прокуратура запідозрила його дочірні підприємства в ухиленні від податків. Після обшуків у компанії юрист фонду Сергій Магнітський звинуватив чиновників МВС та прокуратури у використанні отриманих ними матеріалів для розкрадання в держави понад 230 млн доларів. У відповідь прокуратура звинуватила Магнітського в ухилянні від податків. Він був заарештований і помер у СІЗО в листопаді 2009 року у віці 37 років.

2012 року в США прийняли "закон Магнітського", який спочатку поширювався на причетних до загибелі юриста в СІЗО, а потім - і на інших осіб, відповідальних за грубі порушення прав людини. Слідом за США такі "закони Магнітського" прийняли в цілій низці західних країн. Путін під час зустрічі з Трампом у Гельсінкі Путін заявив, що згоден на допит американськими слідчими 12 росіян, підозрюваних у втручанні у вибори президента США. Натомість президент РФ зажадав, щоб і російські слідчі змогли допитати американців, яких Москва вважає фігурантами справи Браудера.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram