ГоловнаСвіт

Reuters назвало шість тем зустрічі Трампа і Путіна

Обговорюватимуть питання, які "або дуже важливі для однієї зі сторін, або за якими можливий компроміс".

Reuters назвало шість тем зустрічі Трампа і Путіна
Президент США Дональд Трамп и президент России Владимир Путин во время встречи на саммите АТЭС в Дананге, Вьетнам, 11 ноября 201
Фото: EPA/UPG

Президенти США і Росії Дональд Трамп і Володимир Путін під час зустрічі в Гельсінкі обговорять шість головних тем.

Про це повідомляє Reuters.

Аналітики агентства вважають, що непередбачуваність Трампа і "непроникність" Путіна ускладнюють будь-які прогнози про саміт, але, радше за все, обговорюватимуть питання, які "або дуже важливі для однієї зі сторін, або ж за якими можливе досягнення компромісу".

Серед них:

Гонка озброєнь. Агентство не виключає, що обидва президенти заявлять про неприйнятність мілітаристської риторики. Можлива угоду про роботу над продовженням терміну дії договору СНО-3, який закінчується в 2021 році.

Санкції. Путін, як пише Reuters, хотів би домогтися від Трампа їх пом'якшення, проте це не так просто, оскільки більшість санкцій проти Москви було кодифіковано Конгресом. Проте президент США може послабити якісь із них у рамках своїх повноважень.

Сирія. США на прохання Ізраїлю домагатимуться від Путіна скорочення іранської військової присутності в Сирії. На думку Reuters, Росія навряд чи погодиться з цими вимогами, не бажаючи псувати відносини з Тегераном, а також заміщати іранських військових у Сирії своїми.

Дипломатичний конфлікт. Є шанси, що президенти домовляться відновити штатну чисельність дипломатичних місій, скорочену після двох хвиль вислання дипломатів зі США і Росії.

Східна Європа. У НАТО побоюються, що Трамп відмовиться від планів подальшого зміцнення Альянсу та проведення навчань у цьому регіоні як "жест доброї волі" для Путіна.

Україна. Саміт у Гельсінкі стане тріумфом для Путіна, якщо за його підсумками США відмовляться від поставок озброєння та іншої військової допомоги Україні, пише Reuters. З іншого боку, не виключено, що президент РФ може піти на поступки щодо розміщення миротворців ООН на Донбасі. Будь-які поступки з питання Криму з російської сторони, на думку агентства, виключені.

Нагадаємо, Трамп неодноразово висловлював зацікавленість у відновленні позицій Путіна на світовій арені. Нещодавно він виступив за повернення до формату "Великої вісімки" за участю Росії. Президент США зазначив, що під час особистої розмови з Путіним на саміті G7 він неодмінно попросив би його "забратися" з України та Сирії.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram