ГоловнаСвіт

У Німеччині почався суд над політиком, відомим візитами до Криму

48-річний Маурер народився в Казахстані, його сім'я переїхала у ФРН в 1980-х.

У Німеччині почався суд над політиком, відомим візитами до Криму
Фото: mediasat.info

У земельному суді міста Оснабрюк на північному заході Німеччини в понеділок, 23 квітня, розпочався процес у справі кількох політиків Лівої партії, які звинувачуються у фальсифікації місцевих виборів. Один з них - Андреас Маурер, виходець з СРСР, голова фракції лівих у міськраді Квакенбрюка, що в Нижній Саксонії.

Маурер відомий широкій публіці завдяки його візитів в анексований Крим і виступами в російських ЗМІ. Політик закликає до скасування західних санкцій і визнання Криму частиною РФ, повідомляє Немецкая волна.

Всього на лаві підсудних п'ять осіб, з них четверо - політики. Прокуратура вважає, що під час виборчої кампанії на місцевих виборах в Квакенбрюці влітку 2016 року ці фірми мали неприпустимий вплив на результат. Зокрема, йдеться про поширену в Німеччині практику письмового голосування, коли виборець голосує не на дільниці, а відправляє бюлетень поштою.

Квакенбрюк - провінційне містечко з населенням в 13 тисяч чоловік. За версією слідства, в одному з районів, в якому живе особливо багато мігрантів, обвинувачені ходили по домівках і роздавали їх жителям заявки на письмове голосування.

Коли ж виборці отримували необхідні документи поштою, обвинувачені в деяких випадках відразу їх забирали і самі заповнювали. При цьому деякі виборці, які, очевидно, погано говорять німецькою мовою, "навіть не помітили, що взяли участь в письмовому голосуванні", сказано в прес-релізі земельного суду. За даними преси, йдеться в основному про греків-мусульман.

Приводом до розслідування став результат Лівої партії на виборах до міськради Квакенбрюка, який в рази перевищував середній показник по земельному округу. Причому переважну більшість голосів було віддано шляхом письмового голосування. У підсумку рада прийняла рішення оголосити голоси, подані поштою, недійсними, а вибори провести повторно. Однак і на повторних виборах на початку 2017 року Ліва партія знову показала високий результат, втративши в порівнянні з попереднім голосуванням лише кілька процентних пунктів.

Андреаса Маурера серед іншого звинувачують в п'яти випадках фальсифікації виборів, повідомили DW в прес-службі суду. Сам політик раніше в інтерв'ю німецьким ЗМІ заперечував свою провину. Один з його аргументів, який, зокрема, наводить газета Die Welt, - результат повторного голосування. За словами Маурера, партія вела звичайну агітацію.

Процес в земельному суді Оснабрюка триватиме як мінімум до кінця травня. За фальсифікацію виборів законодавство Німеччини передбачає покарання від грошового штрафу до позбавлення волі на строк до п'яти років.

48-річний Маурер народився в Казахстані, його сім'я переїхала у ФРН в 1980-х. Перш ніж зайнятися політикою, він довгий час працював листоношею. В останні роки Маурер став часто відвідувати анексований Крим і виступати в російських ЗМІ. З критикою таких поїздок, що здійснюються без дозволу Києва, раніше виступав посол України в Німеччині.

Цієї весни Маурер побував в Криму двічі - на Ялтинському міжнародному економічному форумі, що завершився 21 квітня, а до цього - на виборах президента Росії 18 березня. Російські ЗМІ називали його "спостерігачем з Німеччини". ОБСЄ своїх спостерігачів в Крим не направляла. Крім того, Маурер в цьому році відвідав самопроголошену "Донецьку народну республіку".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram