ГоловнаСвіт

G7: Удару по Сирії завдали після того, як було вичерпано всі дипломатичні можливості

Лідери країн "Великої сімки" виступили зі спільною заявою.

G7: Удару по Сирії завдали після того, як було вичерпано всі дипломатичні можливості
Фото: EPA/UPG

Лідери країн "Великої сімки": Канади, Франції, Німеччини, Італії, Японії, Великобританії і США - вважають авіаудари по хімічних об'єктах у Сирії пропорційною відповіддю на застосування хімзброї режимом Башара Асада.

Про це йдеться в заяві G7, опублікованій на сайті прем'єр-міністра Канади Джастіна Трюдо.

"Ми, лідери G7 - Канади, Франції, Німеччини, Італії, Японії, Великобританії та Сполучених Штатів Америки і Європейського Союзу - одностайні в тому, щоб вкрай рішуче засудити використання хімічної зброї в Сирії... Ми повністю підтримуємо всі зусилля США, Великобританії і Франції зі скорочення можливостей режиму Асада для використання хімічної зброї та запобігання його застосуванню в майбутньому", - йдеться в заяві.

"Ця відповідь була пропорційною і необхідною, і вдалися до неї тільки після того, як було вичерпано всі можливі дипломатичні можливості для дотримання міжнародних норм проти використання хімічної зброї", - підкреслено в повідомленні.

Також лідери "Великої сімки" додали, що, як і раніше, прихильні до дипломатичного вирішення конфлікту в Сирії.

Нагадаємо, в ніч на 7 квітня вертоліт скинув бочкову бомбу з хімікатами над містом Дума, яке вважали останнім осередком опору джихадистів у регіоні. Більшість постраждалих - мирні жителі. Інформацію про атаку підтвердила гуманітарна організація "Спілка медичних організацій допомоги Сирії" (UOSSM), за даними якої жертвами стали не менш ніж 150 осіб. Голова UOSSM Ганем Тайяра назвала хіматаку "однією з найжахливіших" в історії Сирії.

Вранці 14 квітня США, Франція і Великобританія завдали удару по Сирії. Серед об'єктів, які потрапили під удари, - військовий аеродром в Меззе і комплекси сирійського Науково-дослідного центру в Барзі і Джамраї під Дамаском, а також імовірна база зберігання хімічної зброї в районі населеного пункту Масьяф.

В операції брала участь авіація Британії і Франції, крилаті ракети запускали з американських кораблів.

Інспектори ОЗХЗ прибули в Сирію 14 квітня, проте дістатися до місця ймовірної атаки їм поки що не вдалося.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram