ГоловнаСвіт

Економіка ЄС не потерпає від введення санкцій проти Росії, - доповідь Єврокомісії

Російські контрсанкції проти ЄС не працюють.

Економіка ЄС не потерпає від введення санкцій проти Росії, - доповідь Єврокомісії
Фото: ruskpp\Depositphotos

Економіка ЄС не потерпає від введення санкцій проти Росії, РФ не вистачає грошей на розвиток економіки, а російські контрсанкції проти ЄС не працюють - експорт аграрних товарів і продуктів харчування з ЄС у РФ пристосувався до нових реалій і збільшився на 16%.

Як стало відомо LB.ua, про це йшлося на засіданні 28 березня 2018 року Комітету постійних представників країн-членів НАТО, де обговорювали вплив санкцій ЄС на економіку Росії і Євросоюзу.

З доповіддю на цю тему виступила заступниця генерального секретаря Європейської Комісії Ілзе Юхансоне (Ilze Juhansone). Вона повідомила, що вплив секторальних санкцій ЄС на економіку Росії є обмеженим, оскільки головним чинником впливу на економіку РФ є світові ціни на нафту. Так, у 2017 році після дворічної рецесії російська економіка відновила зростання - на 1,5% порівняно з 2016-м. Це стало можливим завдяки зростанню світових цін на нафту, поступовому зміцненню рубля, зменшенню інфляції, а також зменшенню використання державних резервів для підтримки держкомпаній і стабілізації світової економічної ситуації.

Щодо доступу Росії до міжнародних фінансових ринків, то він залишається обмеженим: фінансово-банківський сектор РФ залежить від виділених державою коштів.

Обмеженим залишається і доступ Росії до новітніх енергетичних технологій.

Найбільшим викликом для російської економіки є нездатність проводити базові реформи, які потрібні для макроекономічної стабільності. Крім того, відновлення банківського сектору доволі повільне, тому Росії не вистачає коштів на розвиток економіки.

Щодо впливу секторальних санкцій ЄС проти Росії на економіку самого Євросоюзу, то він залишається незначним і контрольованим. У 2016 році він становив 0,1% від ВВП ЄС, а у 2017-му був узагалі нейтральним (0%). Щодо економіки країн-членів ЄС, то вплив обумовлений рівнем залежності їхніх національних економік від Росії.

Стосовно впливу введених Росією контрсанкцій проти аграрно-харчової продукції ЄС, то якщо в перші роки через їх запровадження експорт такої продукції в Росію різко зменшився, то вже 2017 року відновився, склавши 16%. Особливо це стосується товарів класу люкс (вино, шоколад, алкогольні напої), хоча у випадку із сирами, фруктами, курятиною і сухим молоком загальний обсяг європейського експорту залишався нижчим, ніж у 2013 році.

У свою чергу представник Польщі заявив у своїй промові, що в умовах посилення напористості поведінки Росії, у т.ч. в контексті інциденту в Солсбері, необхідно ввести нові обмежувальні заходи проти Москви. Наприклад, розширити термін дії економічних санкцій проти Росії до 1 року (зараз 6 міс.), посилити режим санкцій через невизнання виборів у Криму (включення в санкційні списки осіб, причетних до організації виборів 18 березня), а також ввести обмеження на авіарейси європейських компаній в аеропорт Сімферополя.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram