ГоловнаСвіт

Рік Гейтс спілкувався з російським екс-розвідником під час передвиборної кампанії Трампа

Колишній офіцер російської розвідки працював на лобістську компанію Манафорта в Україні у вересні-жовтні 2016 року.

Рік Гейтс спілкувався з російським екс-розвідником під час передвиборної кампанії Трампа
​Рик Гейтс
Фото: EPA/UPG

Колишній співробітник російської розвідки, який працював з членами передвиборчого штабу Дональда Трампа Полом Манафортом і Ріком Гейтсом, спілкувався з Гейтсом під час передвиборної кампанії 2016 року.

Про це повідомляється в судових документах, поданих командою спецпрокурора Роберта Мюллера, повідомляє Голос Америки.

Зв'язок між Гейтсом і колишнім співробітником розвідки, якого в документах позначають як «обличчя А», має велике значення, оскільки кримінальні звинувачення, висунуті проти Гейтса і Манафорта, стосуються лише їх лобістської діяльності в інтересах України до президентських виборів 2016 року і не зачіпають їх діяльність під час передвиборної кампанії.

Гейтс минулого місяця визнав свою провину в наданні неправдивих свідчень ФБР і шахрайстві, погодившись співпрацювати з розслідуванням Мюллера про російське втручання у вибори 2016 року і можливу змову між Москвою і передвиборчим штабом Трампа.

Манафорт не визнав себе винним за висунутими спецпрокурором звинуваченнями, серед яких - банківські махінації, ухилення від сплати податків, відмивання грошей і відсутність реєстрації в якості іноземного агента при роботі на проросійський уряд українського президента Віктора Януковича.

Про передбачувані контакти Гейтса з колишнім співробітником російської розвідки стало відомо з документа у справі колишнього юриста Skadden Arps Алекса ван дер Сваана, який раніше в цьому році визнав свою провину в наданні неправдивих свідчень ФБР. Вирок у його справі мають винести 3 квітня.

У документі стверджується, що Гейтс і ван дер Сваан підтримували контакт з колишнім офіцером російської розвідки, який також працював на лобістську компанію Манафорта в Україні у вересні і жовтні 2016 року. Президентські вибори в США пройшли в листопаді 2016 року.

У документах також йдеться про те, що, відповідаючи на питання команди Мюллера, ван дер Сваан «зізнався, що знав» про зв'язки з Росією, оскільки йому розповів про це Гейтс.

Представник Манафорта, який, відповідно до судової заборони, не може розповідати про подробиці справи журналістам, відмовився дати коментарі.

Опис «особи А» в судових документах може відповідати громадянинові України Костянтину Килимнику, який працював на Манафорта. Зв'язатися з ним поки що не вдалося. У минулому він заперечував будь-які зв'язки з російською розвідкою.

Російський уряд відкидає звинувачення у втручанні в президентські вибори 2016 року, а президент Трамп наполягає на тому, що ніякої змови з Москвою у його наближених не було.

Нагадаємо, в грудні Манафорту і його діловому партнеру Ріку Гейтсу пред'явлені звинувачення з 12 пунктів, включаючи відмивання грошей і відсутність реєстрації іноземного агента при заняттях лобістською діяльністю в інтересах іноземного уряду. Звинувачення вважає, що Манафорт заробив десятки мільйонів доларів на лобізмі в інтересах Партії регіонів і екс-президента Віктора Януковича, а потім сховав ці кошти від оподаткування.

У лютому спецпрокурор ФБР Роберт Мюллер подав новий обвинувальний вирок, який стверджує, що Манафорт в 2012 році таємно заплатив колишнім провідним європейським політикам за лобіювання проросійського уряду України.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram