ГоловнаСвіт

Росія оголосила про висилання 23 британських дипломатів

Консульство Великобританії в Санкт-Петербурзі буде закрито.

Росія оголосила про висилання 23 британських дипломатів
Фото: tvc.ru

Британський посол у Москві Лорі Брістоу в суботу, 17 березня, був поінформований про дії у відповідь Росії на висилання дипломатичних співробітників посольства РФ у Лондоні.

На сайті МЗС Росії повідомляється, що в тижневий термін країну повинні залишити 23 співробітники посольства Великобританії в Москві.

Також Росія відкликала згоду на відкриття генерального консульства Великобританії в Санкт-Петербурзі і вирішила припинити діяльність Британської ради (міжнародна організація Сполученого Королівства, що працює в галузі культури і освіти).

"Британська сторона попереджена, що у випадку, якщо будуть зроблені подальші дії недружнього характеру щодо Росії, російська сторона залишає за собою право вжиття інших відповідних заходів", - заявили в МЗС Росії.

Нагадаємо, що дипломатичний конфлікт Росії і Великобританії пов'язаний з отруєнням Сергія Скрипаля.

У 2006 році колишній полковник ГРУ Скрипаль був засуджений в Росії за шпигунство на користь британської розвідки до 13 років позбавлення волі. 2010 року він отримав притулок в Британії в рамках обміну шпигунами.

4 березня 2018 року Сергій Скрипаль і його дочка Юлія були виявлені в непритомному стані на лавці в центрі британського міста Солсбері. Слідчі встановили, що вони отримали отруєння нервово-паралітичною речовиною.

Прем'єр-міністр Великобританії Мей зажадала, щоб російська влада протягом доби повідомила, яким чином отруйна речовина потрапила в Британію. Росія залишила ультиматум без відповіді, після чого Британія оголосила про висилання 23 російських дипломатів.

Позицію Британії підтримала влада США, а також її головні партнери з Євросоюзу: Франція і Німеччина. У спільній заяві вони засудили напад на Скрипаля і поклали провину за інцидент на Москву.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram