ГоловнаСвіт

МЗС РФ допустило відмову від представника в НАТО

"Ми виходимо з того, що діалог заради діалогу не потрібен", - заявили в МЗС РФ.

МЗС РФ допустило відмову від представника в НАТО
Сергей Лавров
Фото: EPA/UPG

Голова МЗС РФ Сергій Лавров під час зустрічі з генсеком НАТО Єнсом Столтенбергом дав зрозуміти, що Росія розглядає можливість зниження рівня свого представництва при Альянсі.

Про це повідомляє "Коммерсантъ" з посиланням на джерело в структурах НАТО.

"Він сказав, що російська сторона не впевнена в доцільності відправлення в Брюссель високопоставленого дипломата на заміну Олександру Грушку, оскільки в нинішніх умовах робота представника РФ при Альянсі не може бути настільки ефективною, як раніше", - розповів співрозмовник видання.

Під час зустрічі представник Альянсу заявив, що виступає за якнайшвидше скликання Ради Росія - НАТО, оскільки "діалог важливо продовжувати". Частина переговорів пройшла за заиненими дверима, за відсутності журналістів. Заступник голови МЗС РФ Олександр Грушко, який до січня займав пост представника РФ при НАТО, розповів "Коммерсанту", що Лавров і Столтенберг обговорювали цінність ради в кризових умовах.

"У нинішній кризовій ситуації НАТО формально не пішла на скорочення політичного діалогу. Деякий час засідань РРН не було, але потім ця практика поновилася, вже відбулося шість зустрічей. Ми виходимо з того, що діалог заради діалогу не потрібен. Кожне таке засідання РРН має бути ретельно підготовлене і націлене на досягнення якогось конкретного результату", - розповів Грушко.

Співрозмовник газети в структурах НАТО зазначив, що Альянс готовий провести засідання Ради навіть без присутності на ньому нового офіційного російського представника і що "це можна зробити і на рівні повіреного". Раніше джерела "Коммерсанта" в Москві не відкидали можливості того, що на зміну Грушку буде призначено голова Департаменту загальноєвропейської співпраці Андрія Келіна. За словами співрозмовника газети в НАТО, під час зустрічі в Мюнхені представники Альянсу також повідомили російську сторону, що визначилися з кандидатом на пост голови Інформаційного бюро Альянсу в Москві. Ця посада вакантна вже три роки.

Нагадаємо, минулого тижня Столтенберг заявив, що НАТО завжди буде зберігати ядерну зброю. "Світ, в якому Росія, Китай і Північна Корея мають ядерну зброю, а НАТО не має - це небезпечний світ", - пояснив генсек НАТО.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram