ГоловнаСвіт

ЗМІ дізналися зміст розмови пілотів Ан-148, який розбився в Росії

Пілоти лаялися, поки лайнер не врізався в землю.

ЗМІ дізналися зміст розмови пілотів Ан-148, який розбився в Росії
Место падения самолета Ан-148
Фото: Telegram-канал «360tv»

Слідчі, які розслідують кримінальну справу про катастрофу літака Ан-148 11 лютого в Підмосков'ї, жертвами якої стала 71 людина, долучили до неї дані параметричного і мовленнєвого самописців.

Як пише "Коммерсантъ", розшифровка записів останнього свідчить про те, що, зіткнувшись з різними показниками швидкості на своїх дисплеях, пілоти лаялися, поки лайнер не врізався в землю.

При цьому сама катастрофа сталася в керованому польоті.

"Протягом розслідування кримінальної справи, що перебуває у провадженні слідчих головного управління з розслідування особливо важливих справ СКР, отримано дані фахівців Міждержавного авіаційного комітету про розшифровку показань бортових самописців літака Ан-148. Матеріали МАК долучено до кримінальної справи і вивчаються слідчими", - повідомила офіційна представниця СК РФ Світлана Петренко.

Розкривати зміст записів мовленнєвого самописця вона відмовилася, пославшись на таємницю слідства.

За даними видання, запис, який довелося відновлювати кілька днів через сильні пошкодження чорної скриньки, виявився зовсім коротким. Спочатку, перед вильотом з аеропорту "Домодєдово", пілоти читають контрольну карту, запускаючи і перевіряючи різні прилади і механізми. При цьому обігрів приймачів повного тиску, з яких зчитують інформацію датчики швидкості, чомусь не вмикають, хоча ця дія записана в карті.

Незабаром після зльоту пілоти звертають увагу на критично низькі і різні дані швидкості на приладах. Лаючись, вони намагаються вирішити цю проблему, збільшуючи швидкість і нахиляючи літак до землі. Зіткнення з поверхнею відбувається вже під крики, змісту яких не розрізнити.

Нагадаємо, Ан-148 "Саратовських авіаліній", що летів з Москви в Орськ, зазнав аварії в неділю, 11 лютого, через кілька хвилин після зльоту зі столичного аеропорту "Домодєдово". На борту перебували 65 пасажирів і шість членів екіпажу. Усі вони загинули. За даними МНС, більшість загиблих - 35 осіб - були жителями Оренбурзької області, 10 осіб - з Москви, четверо - із Саратова. Крім того, на борту перебували два іноземці - громадяни Швейцарії та Азербайджану. Українців серед загиблих під час аварії літака в Підмосков'ї не було.

Комісія Міждержавного авіаційного комітету з розслідування катастрофи назвала попередню причину аварії - фахівці прийшли до висновку, що на літаку не працював обігрів пристроїв, які допомагають льотчикам правильно визначити швидкість.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram