ГоловнаСвіт

Голову правозахисної організації "Меморіал" у Чечні визнали політв'язнем

Провідні міжнародні правозахисні організації закликали російську владу звільнити Тітієва.

Голову правозахисної організації "Меморіал" у Чечні визнали політв'язнем
Оюб Титиев
Фото: novayagazeta.ru

Правозахисний центр "Меморіал" визнав політв'язнем голову представництва організації в Чечні Оюба Тітієва, заарештованого за звинуваченням у зберіганні наркотиків.

Заяву опубліковано на сайті організації.

"Правозахисний центр "Меморіал" вважає Оюба Тітієва політв'язнем. Ми вимагаємо його негайного звільнення і притягнення до кримінальної відповідальності осіб, причетних до фабрикації його кримінальної справи", - наголошено в заяві.

В організації вважають, що обставини переслідування дозволяють вважати, що "Оюб Тітієв був позбавлений волі з метою припинення його ненасильницької публічної діяльності, спрямованої на захист прав людини і основних свобод". При цьому підкреслюється, що "позбавлення волі було застосоване з порушенням права на справедливий судовий розгляд, інших прав і свобод, гарантованих Конституцією РФ, Міжнародним пактом про громадянські та політичні права та Європейської Конвенції про захист прав людини і основних свобод, і було засновано на фальсифікації доказів інкримінованого злочину за відсутності його факту".

Правозахисники наполягають, що незаконним переслідуванням Тітієва влада Чечні хоче припинити його публічну діяльність. У "Меморіалі" нагадують, що представники керівництва республіки неодноразово негативно висловлювалися на адресу правозахисних організацій. Як приклад наводиться, зокрема, заява голови Чечні Рамзана Кадирова, який назвав правозахисників "ворогами народу", а самого Тітієва - "наркоманом".

У прес-релізі "Меморіалу" також говориться про численні порушення при розслідуванні справи і стеження за адвокатом Оюба Тітієва.

Нагадаємо, голову чеченського "Меморіалу" затримали 9 січня, а пізніше заарештували на два місяці за звинуваченням у зберіганні наркотиків. За словами правозахисника, справа проти нього сфабрикована, а наркотики йому в машину підкинули поліцейські. Провідні міжнародні правозахисні організації закликали російську владу звільнити Тітієва.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram