ГоловнаСвіт

Єврокомісія вирішила не втручатися в суперечку про назву Македонії

У стратегії ЄС щодо Західних Балкан "колишній Югославській Республіці Македонія" рекомендують вирішити питання "зі своїми сусідами".

Єврокомісія вирішила не втручатися в суперечку про назву Македонії
Фото: EPA/UPG

Єврокомісія не намагатиметься вплинути на переговори під керівництвом ООН для вирішення спору між Грецією та Македонією про назву балканської країни.

Про це повідомляє Euractiv з посиланням на представника Єврокомісії Александра Вінтерштейна.

За його словами, Єврокомісія залишає питання назви виключно в рамках переговорів ООН, хоча від результату переговорів залежить процес вступу Македонії в ЄС.

Дистанціювання Єврокомісії також стало очевидним після того, як ЗМІ опублікували новий документ зі стратегією ЄС щодо Західних Балкан, який офіційно оприлюднять 6 лютого. У ньому не згадується Греція, а "колишній Югославській Республіці Македонія" рекомендують вирішити питання "зі своїми сусідами".

Нагадаємо, 4 лютого десятки тисяч людей зібралися в Афінах на акції протесту проти використання назви "Македонія" сусідньою країною.

У Греції вважають, що Македонія "вкрала" назву в однієї з північних грецьких провінцій, і тому блокують діалог про вступ країни в НАТО і ЄС. Суперечка триває з 1991 року - часу здобуття незалежності Македонією, яка доти мала назву Соціалістична Республіка Македонія.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram