ГоловнаСвіт

Російський дрон "Орлан-10" складається з деталей виробництва США та інших країн, - дослідження

Безпілотник розроблено російським підприємством "Спеціальний технологічний центр".

Російський дрон "Орлан-10" складається з деталей виробництва США та інших країн, - дослідження
Беспилотный летательный аппарат "Орлан-10"
Фото: Пресс-служба ГПСУ

Багатофункціональний безпілотний літальний комплекс "Орлан-10, який активно використовується ЗС РФ у бойових діях на сході України, складається з деталей виробництва США та інших країн.

Про це повідомляє InformNapalm.

У відкритих джерелах заявлено, що комплекс розроблено російським підприємством "Спеціальний технологічний центр" і він входить до складу російської єдиної системи управління тактичної ланки, що реалізує концепцію мережевоцентричної війни.

Однак як пише видання, виявилося, що від російського виробника там тільки корпус і навігаційний приймач МНП-М7, який також створено на базі мікросхеми ADSP-BF534 американської компанії Analog Devices.

Решта комплектуючих: GPS-трекер, стартер-генератор, двигун, модуль запалювання, польотний контролер, модуль передачі телеметрії і GPS-модуль зроблено у США, Японії, Китаї та інших країнах.

Ці технології належать до товарів подвійного призначення, які Росія закуповує і використовує у військових цілях, зазначають у повідомленні.

Станом на січень 2018 року задокументовано дев'ять фактів втрат цього типу БПЛА в Луганській і Донецькій області. З них три аварії сталися в результаті збою систем, спричинених роботою українських засобів радіоелектронної боротьби, а шість разів "Орлан-10" збивали за допомогою стрілецької зброї і ППО.

Завдяки документам, перехопленим активістами Ukrainian Cyber Alliance в начальника розвідки "2-го армійського корпусу "ЛНР", вдалося встановити, що до складу розрахунків БПЛА входили кадрові російські військовослужбовці, а кожен виліт БПЛА супроводжувався розвідувальною доповіддю на ім'я начальника розвідки 12-го командування резерву ЗС РФ.

Нагадаємо, 13 січня повідомляли, що в зоні АТО військові збили третій російський безпілотник від початку перемир'я, що почалося 23 грудня.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram