ГоловнаСвіт

Лукашенко скасував "податок на дармоїдів", але зобов'язав їх платити за всі держпослуги

Новий підхід буде спрямований "на стимулювання працездатних непрацюючих громадян до легальної зайнятості".

Лукашенко скасував "податок на дармоїдів", але зобов'язав їх платити за всі держпослуги
Фото: president.gov.by

Президент Білорусі Олександр Лукашенко підписав декрет №1, яким передбачено заходи зі сприяння зайнятості населення та скасовується обов'язковий збір з безробітних (так званий "податок на дармоїдів").

Про це повідомляють на сайті голови Республіки Білорусь.

Таким чином декретом скасовується стягнення понад 250 доларів на рік для тих, хто офіційно не працював протягом півроку. При цьому вони зобов'язуються повністю відшкодовувати вартість послуг, що субсидуються державою.

Перелік цих послуг, відповідно до першого в році декрету Лукашенка, до 1 квітня має визначити уряд. Згідно з декретом, на місцеві органи влади покладається індивідуальна робота з працевлаштування та ресоціалізації громадян.

У Лукашенка запевняють, що новий підхід буде спрямований "на стимулювання працездатних непрацюючих громадян до легальної зайнятості".

Декрет №3, прийнятий 2 квітня 2015 року, зобов'язував громадян Білорусі, іноземних громадян, які постійно проживають на території країни, а також осіб без громадянства, які не брали участі у фінансуванні державних витрат або брали участь у такому фінансуванні менш ніж 183 календарні дні в минулому році, сплачувати збір у розмірі 20 базових величин (одна базова величина - 23 рублі, що дорівнює близько 330 гривень).

Нововведення викликало негативний суспільний резонанс і зазнало критики місцевих експертів. У регіонах Білорусі пройшли масові протести проти "декрету про дармоїдство". Були затримані сотні активістів.

Пізніше президент Білорусі Олександр Лукашенко доручив протягом року не стягувати "податок на дармоїдів". Він також доручив скласти списки тих, хто підпадає під декрет №3.

У листопаді 2017 року МВФ рекомендував Білорусі скасувати податок на дармоїдів і відмовив у кредиті.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram