ГоловнаСвіт

Грецька церква скликає екстрене зібрання через переговори про назву Македонії

У Салоніках пройшов масовий мітинг на знак протесту проти використання назви "Македонія".

Грецька церква скликає екстрене зібрання через переговори про назву Македонії
Архив
Фото: EPA/UPG

У Греції постійний священний синод Елладської православної церкви було скликано на екстрене засідання через продовження переговорів між Грецією і колишньою Югославською Республікою Македонія (БЮРМ).

Про це повідомляє Ekathimerini з посиланням на джерела.

Засідання було скликане архієпископом Ієронімом, щоб обговорити недільний мітинг у Салоніках, де десятки тисяч людей зібралися на знак протесту проти використання назви "Македонія".

Митрополит Салонік Антімос закликав раду церкви переглянути свою позицію щодо переговорів після мітингу, заявивши, що церква ніколи не повинна погоджуватися на будь-які назви, що містять слово "Македонія".

Раніше в цьому місяці Священний синод одностайно вирішив, що протистоятиме будь-якому рішенню, яке включатиме використання назви "Македонія" колишньою Югославською Республікою Македонія.

Нагадаємо, голова МЗС Греції Нікос Котціас заявив, що Греція в цьому році хоче врегулювати давню суперечку про назву колишньої югославської республіки Македонія. Як відомо, Греція вважає, що Македонія "вкрала" назву в однієї з північних грецьких провінцій, і тому блокує діалог щодо вступу країни в НАТО і ЄС.

Суперечка триває з 1991 року - часу здобуття незалежності Македонією, яка до того носила назву Соціалістична Республіка Македонія, що не викликало опору з боку Греції. Після 1991 року Греція вважає, що назва держави є узурпацією назви її історичної провінції.

Як повідомляли раніше, Македонія обере нову назву країни на референдумі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram