ГоловнаСвіт

Помер знаменитий французький шеф-кухар Поль Бокюз

Президент Макрон висловив співчуття, назвавши Бокюза "втіленням французької кухні".

Помер легендарний шеф-кухар і ресторатор Поль Бокюз, якого називають "римським папою" французької кухні. Йому був 91 рік. Як передає RFI, про смерть відомого шеф-кухаря 20 січня повідомив міністр внутрішніх справ Франції, колишній мер Ліона Жерар Коллон. Останніми роками Бокюз страждав на хворобу Паркінсона.  

Фото: EPA/UPG

Поль Бокюз народився в сім'ї потомствених кулінарів, які вели справу ще з XVII століття. Сам він став одним з основоположників "нової кухні" (nouvelle cuisine), в якій використовується менше жирів, ніж у традиційній, і особлива увага приділяється свіжості та якості інгредієнтів.

Крім того, Бокюз доклав зусиль до поширення гастрономії, розвитку ресторанної справи, 1987 року організував конкурс "Золотий Бокюз", який називають "гастрономічним Оскаром". Останній конкурс відбувся 2017 року.

З 1965 року ресторан L'Auberge du Pont de Collonges, де працював Поль Бокюз, зберігав за собою три мішленівські зірки. 1975 року Поля Бокюза нагородили орденом Почесного Легіону. Тоді він створив свій знаменитий суп з чорними трюфелями, названий за ініціалами президента Валері Жискара д'Естена - VGE.

Кулінарний довідник Gault-Millau назвав його "шеф-кухарем століття" 1989 року. Таке саме звання йому надав Кулінарний інститут Америки 2011 року.

Президент Франції Еммануель Макрон заявив, що "французька кухня втратила міфічну фігуру, яка її глибинно трансформувала". Макрон заявив, що Бокюз "був утіленням французької кухні... її щедрості, поваги до традицій і винахідливості".     

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram