ГоловнаСвіт

Посол США в РФ заявив, що нові санкції будуть гнучкими

Доповідь американської адміністрації буде готова 29 січня.

Посол США в РФ заявив, що нові санкції будуть гнучкими
Джон Хантсман
Фото: politico.com

Посол США в Росії Джон Гантсман заявив, що американська адміністрація підтримує контакти з російськими колегами "щодо складних і чутливих питань". За словами Гантсмана, серед іншого він обговорював і можливі нові санкції США стосовно Росії.

"Ми обговорювали багато речей. Найважливіше те, що ми... розпочали спільну роботу над складними і чутливими питаннями. Найголовніше - сприяти контактам між двома країнами", - сказав Гантсман Російській службі Бі-бі-сі.

За його словами, 29 січня буде готова доповідь адміністрації США про нові санкції щодо Росії, але їх застосування буде гнучким.

Робота ведеться в рамках закону "Про протидію супротивникам Америки за допомогою санкцій". Президент США Дональд Трамп підписав його 2 серпня. У ньому згадуються санкції щодо Ірану, Росії та Північної Кореї.

У присвяченій Росії частині документа передбачається, що американські чиновники протягом 180 днів повинні, зокрема, підготувати так звану "кремлівську доповідь". В неї потраплять російські чиновники та бізнесмени, які вважаються близькими до президента Володимира Путіна.

Включення в звіт не передбачає автоматичного потрапляння в санкційні списки, але становить ризики для бізнесменів та їхніх капіталів за кордоном, зокрема репутаційного характеру.

Раніше експерти впливової вашингтонської Атлантичної ради запропонували включити в списки не тільки чиновників і бізнесменів, але і членів їхніх сімей. У самому указі йдеться, що в доповіді повинна бути наведена оцінка статків близьких до Путіна політиків і олігархів, а також членів їхніх сімей, включаючи подружжя, дітей, батьків та родичів.

Газета "Коммерсант" писала, що в список можуть потрапити 50 осіб, а разом з членами сім'ї - близько 300.

Посол відмовився відповідати на запитання про кількість фігурантів списку. "Доведеться почекати, коли інформація буде доступна", - сказав він. На запитання, чи планує він зустріч з президентом Володимиром Путіним, Гантсман відповів: "Я зустрічаюся з багатьма людьми, якщо вони самі готові зустрітися".

Крім кремлівської доповіді, США можуть ввести низку обмежувальних заходів. Наприклад, заборонити американським інвесторам купувати російські держоблігації. Це може призвести до відтоку іноземних коштів з російського ринку.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram