ГоловнаСвіт

Індія заборонила PwC проводити аудиторські перевірки публічних компаній

Індійський регулятор вважає, що консалтингова компанія знехтувала своїми обов'язками.

Індія заборонила PwC проводити аудиторські перевірки публічних компаній
PricewaterhouseCoopers
Фото: wikipedia.org

В Індії Рада з цінних паперів і бірж (SEBI) на два роки заборонила компанії PricewaterhouseCooper (PwC) проводити на території країни аудиторські перевірки компаній, зареєстрованих на біржах.

Як повідомляє The Wall Street Journal з посиланням на доповідь SEBI, регулятор визнав PwC винною у справі Satyam - одному з найбільших фінансових скандалів в Індії в останні роки.

У SEBI вважають, що консалтингова компанія знехтувала своїми обов'язками, не помітивши "кричущі аномалії" у фінансовій звітності Satyam.

Разом з тим, рішення не торкнеться аудитної звітності за 2017-2018 фінрік, який для більшості компаній Індії завершиться 31 березня.

Крім того, PwC і двох її партнерів, які також безпосередньо працювали з Satyam, зобов'язали повернути доходи, отримані від такої співпраці, в розмірі 130 млн індійських рупій (близько $2 млн), а також відсотки на цю суму - 12% річних із січня 2009 року (близько 140 млн рупій).

Відзначають, що санкції проти PwC були введені через дев'ять років після того, як спливло шахрайство Satyam. Компанія двічі намагалася врегулювати суперечку через погоджувальні процедури.

"Ми розчаровані результатами розслідувань SEBI і його рішенням. Ми впевнені, що доб'ємося припинення наказу, перш ніж він набуде чинності", - йдеться в повідомленні PwC.

За даними SEBI, ІТ-компанія Satyam завищувала виручку впродовж п'яти років, починаючи з 2003-го, в тому числі шляхом відображення у звітності більш ніж 7,5 тис. фальшивих рахунків. Однак шахрайство зійшло Satyam з рук через те, що "PwC не провела незалежної перевірки достовірності щомісячних довідок про стан банківських рахунків", підкреслюють у SEBI.

Нагадаємо, в липні НБУ заборонив філіалу PwC в Україні проводити аудит банків, адже його звіти з приводу Приватбанку були визнані неякісними.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram