ГоловнаСвіт

Трамп не хоче йти на допит до Мюллера

У відповіді журналісту президент США сім разів повторив, що змови з Росією не було.

Трамп не хоче йти на допит до Мюллера
Фото: EPA/UPG

Президент США Дональд Трамп заявив, що його допит у спеціального прокурора Роберта Мюллера, який розслідує версію змови його оточення з Росією, "малоймовірний", пише Бі-бі-сі.

У понеділок кілька американських ЗМІ з посиланням на свої джерела повідомили, що очна бесіда самого Мюллера чи його підлеглих з президентом може відбутися найближчими тижнями і що в цей час адвокати Трампа обговорюють параметри цієї розмови. Сам Трамп ще в липні говорив про готовність до зустрічі з Мюллером.

Але на спільній прес-конференції з прем'єр-міністром Норвегії Ерною Солберг у понеділок Трамп відповів на питання журналістів про можливість допиту ухильно, сказавши, що поговорить зі своїми адвокатами. "Подивимося, що буде", - додав президент.

"Ось уже 11 місяців над нашою адміністрацією висить ця хмара хибних звинувачень, висить над нашим урядом, і це заважає уряду працювати", - сказав президент на повторне запитання, чи готовий він дати показання Мюллеру і його слідчим.

"Оскільки не було змови, а ніхто ніякої змови ні на якому рівні не знайшов, навряд чи справа навіть дійде до дачі свідчень", - додав Трамп.

CNN зазначає, що у своїй відповіді Трамп сім разів заявив, що змови з Росією не було.

Про можливість допиту Трампа в понеділок повідомили Washington Post, CNN і NBC з посиланням на неназвані джерела, знайомі з ситуацією.

За інформацією джерел, Роберт Мюллер нібито заявив про бажання зустрітися і поговорити віч-на-віч з президентом під час зустрічі з його юристами Джоном Даудом і Джеєм Секулоу.

Джерела видань також повідомили, що Трамп не проти самої ідеї зустрічі зі спецпрокурором і вважає, що це зніме всі питання про гадану координацію дій між його штабом і Кремлем під час виборчої кампанії 2016 року.

Преса також писала, що в адвокатів Трампа перспектива особистої зустрічі президента і спецпрокурора віч-на-віч спричинила помітну тривогу.

Повідомляли, що вони намагаються узгодити з Мюллером параметри питань, які той зміг би поставити президенту, а за змогою - обмежитися письмовими відповідями на ці питання.

Трамп неодноразово заперечував будь-яке співробітництво свого передвиборного штабу з Кремлем і лише зрідка і неохоче обговорював сам факт російського втручання в президентські вибори 2016 року, який американські спецслужби в січні 2017 року колективно визнали доведеним.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram