ГоловнаСвіт

Американський супутник-шпигун не зміг вийти на орбіту

Zuma вважається повністю втраченим.

Американський супутник-шпигун не зміг вийти на орбіту
Фото: spacex.com

Американський розвідувальний супутник Zuma, запущений 7 січня з мису Канаверал на ракеті SpaceX, не вийшов на орбіту і вважається повністю втраченим.

Про це повідомляє агентство Reuters з посиланням на двох американських представників, які попросили не називати їхніх імен.

За словами співрозмовників агентства, супутник Zuma, побудований компанією Northrop Grumman Corp, не зміг відокремитися від другого ступеня ракети Falcon 9 і або зруйнувався в космосі, або розбився внаслідок падіння в океан. Джерела повідомили, що апарат уже "списали з балансу". За фактом інциденту ведеться розслідування, проте свідчень можливого саботажу чи іншого втручання поки що не виявлено, зазначили співрозмовники Reuters.

Представник SpaceX Джеймс Глісон заявив, що компанія не коментує місії такого типу, проте "поки що аналіз даних вказує на те, що Falcon 9 функціонувала нормально". В травні 2017 року SpaceX вивела на орбіту апарат для Національного управління військово-космічної розвідки США, а у вересні - експериментальний орбітальний літак ВПС США X-37B.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram