ГоловнаСвіт

МЗС РФ: розміщення ПРО США в Японії негативно вплине на відносини Москви і Токіо

"Розглядаємо цей крок японської сторони як такий, що суперечить зусиллями щодо забезпечення миру і стабільності в регіоні".

МЗС РФ: розміщення ПРО США в Японії негативно вплине на відносини Москви і Токіо
Мария Захарова
Фото: EPA/UPG

Офіційний представник МЗС РФ Марія Захарова заявила, що розміщення в Японії наземних комплексів протиракетної оборони (ПРО) американського виробництва Aegis Ashore негативно вплине на відносини Москви і Токіо.

Про це повідомляє ТАСС

За її словами, це рішення Токіо викликає "глибокий жаль і серйозну стурбованість".

"Розглядаємо цей крок японської сторони як такий, що суперечить зусиллями щодо забезпечення миру і стабільності в регіоні. Подібні дії Токіо прямо суперечать пріоритетному завданню формування довіри у військово-політичній сфері між РФ і Японією і матимуть негативний вплив на загальну атмосферу в двосторонніх відносинах, включаючи переговори з проблеми мирного договору", - сказала вона.

"Якими б аргументами та мотивами воно (рішення) не прикривалося, абсолютно очевидно, що розгортання згаданих систем є ще одним кроком у напрямку створення повноцінного Азіатсько-Тихоокеанського регіонального сегменту глобальної ПРО США", - зазначила Захарова.

Раніше, 19 грудня, уряд Японії прийняв рішення про розміщення на півночі та південному заході головного острова країни Хонсю орієнтовно в 2023 році двох американських комплексів ПРО Aegis Ashore, які повинні убезпечити країну від ударів балістичних і, можливо, крилатих ракет. Ці установки закуплять у США, вони коштуватимуть приблизно 100 млрд єн (близько $889 млн) кожна.

Нагадаємо, у вересні прем'єр Японії закликав Путіна укласти мирний договір з приводу Курил. Сіндзо Абе закликав залишити молодим людям наступного покоління "мир, в якому Росія і Японія зможуть розкрити свій потенціал".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram